Hva skjer nå?

 

 

 

 

 29.november:

Adventstida står like om hjørnet og hos Tiurgruppa er vi så smått i gang med julehemmeligheter. Vi har så langt både bakt litt og drevet med andre materialer og det kommer mer.

Høst- og vinterskogen gir oss fortsatt gode opplevelser og masse motoriske utfordringer. Onsdag var vi på tur til Mosjøen. Der målte vi 16 cm stålis. Den var glatt men morsom å gå på og skli på!

I adventstida vil vi lese om Nils Nisse og rødfargen som forsvant. Den har et kapittel for hver dag fram til julaften. Skolestarterne har laget figurer til boka. Disse vil vi introdusere når de dukker opp i historien. Tiurgruppa har ikke pepperkakekalender i år. Vi har kalender der vi blant annet skal henge opp pynt på utejuletreet i barnehagen. Barna får trekke lapper og pakker med julepynt etter tur.

13.desember feirer vi tradisjonell Lucia. Da vil vi også arrangere julemarked. Sett av ettermiddagen. Egen invitasjon henger på døra i garderoben. Denne dagen er det fint om alle har med noe hvitt de kan ha utenpå utedress. Gjerne med glitter til belte og evt. utenpå lua. Barnehagen holder lys til Lucia og alle i toget. Lucia trekkes blant de som vil av skolestarterne.

Vi ønsker alle ei fin førjulstid!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

24. oktober:

Plutselig er vi nesten ferdige med oktober, og vi har opplevd båder rim og snø allerede. Det er mye som forandrer seg når det blir høst, og vi har snakket om hvorfor bladene detter av trærne og at rim og snø er to forskjellige ting.

Denne uka har vi så vidt beveget oss innom temaet "Etikk, religion og filosofi", som er det neste fagområdet Livensveen møter i årsplanen sin. Vi skal lære om verdier, normer og holdninger og om å respektere hverandre og at vi er forskjellige. Vi har lest historien om da Bella og Gustav fikk ei ny venninne som heter Sofia. Der lærte Bella at det går an å leke sammen mer enn 2 og 2 og at lengden på håret ikke spiller noen rolle for om en er en god venn. Det var artig å se at ungene sammenliknet hårlengde og -farge etter lesestunden. Tanken er at vi skal bli enda flinkere til å inkludere flere i lek og at vi skal lære om å respektere hverandres forskjellighet uten å liste opp noe som bedre eller dårligere enn noe annet. Fokuset vårt vil være på venner og lek også i fortsettelsen med arbeidet med dette fagområdet.

Vi har hatt den første torsdagen med aktivitetsgrupper sammen med Ekornbarna. Det var aktiviteter inne og ute og i skogen. Skolestarterne hadde egen gruppe. Vi var på tur i skogen og leste og dramatiserte eventyr, lekte sorteringsleker med dyra fra eventyret og så fikk ungene bruke materialet i egenstyrt lek. Vi snakket om at vi vil lese mer fortellinger og eventyr, spikke og drive med eksperimenter på skolegruppa framover.

Mandagsfrokosten i lavvoen er en trivelig start på uka for både små og store. Vi fortsetter med dette ut november og tar ei pause i desember. Vi har kjøpt inn lys slik at det skal bli litt lettere å finne veien for de som kommer først. Det kommer til å henge ei lampe på gjerdet (som kan snus ved behov) i tillegg til at vi har belysning inne i lavvoen.

Vi minner om at fredag 23.november er planleggingsdag med stengt barnehage.

Uke 44 vil Hege, Thea og Marius ha ansvar for Tiurgruppa. Stian har brannvakt og Heidi har ferie.

Det vil bli brannøvelse for barn og ansatte fredag 2.november.

Jeg vil benytte anledningen her til å takke for hyggelige og konstruktive foreldresamtaler i de to ukene som har vært.

Jeg minner også om at det ligger bilder av hverdagen på Tiurgruppa her på nettsida. Klikk på bilder til venstre på menyen så får dere valget om Tiurgruppa og kan gå inn på rett måned.

 

Heidi

 

 

11. oktober:

Vi er underveis i høstferieuka og Tiurgruppa har brukt de siste ukene og dagene både i barnehagen og i Løten for øvrig. Vi har vært flere turer i Mosjømarka. Sist var vi på besøk i Mosjøhula og vi kikket på området der Stian måtte slukke skogbrann i sommer. Det var spennende og vi snakket mye om hvordan det hadde begynt å brenne. Denne gangen var det lynet som var den skyldige. Vi har også besøkt Gjetholen, Løtens høyeste punkt. Alle barna (og de voksne) turte å klatre opp i tårnet og vi fikk god utsikt over omgivelsene selv om været var litt skiftende.

Etter og mellom turene har vi studert kartet og krysset av hvor vi har vært. Det er spennende å se på symbolene på kartet og etterhvert skjønne at de betyr noe. Å forstå at symboler står for noe annet er fint når man skal lære seg bokstaver og etterhvert å lese. Et spørsmål som kom var: " er det en restaurant, Heidi" da en av ungene oppdaget en firkant med kniv og gaffel på kartet. Denne Tiuren hadde funnet Myklegard og etterpå fant vi både kaffekopper og kniver og gafler på kartet og vi diskuterte hva det kunne bety!

Tusen takk til dere som har forsynt oss med kart av alle slag!

 

Uke 42 byr på fjøsstell. Er det noen som har matrester de vil være kvitt så er det stas for både unger, høner, kaniner og griser at noen har med seg hjemmefra. Denne uka starter vi også opp med aktivitetsgrupper sammen med Ekornbarna. Skolestarterne vil ha egen gruppe og vi skal legge opp planen sammen. Det blir lesing, tegning, bokstav-og tall-lek, spill osv.

Over helga begynner vi med foreldresamtaler også. Vel møtt!

 

Heidi

 

 

2. oktober:

Liste for foreldresamtaler med Heidi henger fra og med i dag på avdelingen. Skriv dere på så fort som mulig.

Lista finner du her: Foreldresamtaler Tiur høst 2018

 

26.september:

 

Takk til dere som kom på foreldremøtet i går. Jeg håper opplegg og informasjon kjentes nyttig for alle. Dette er kort referert det vi snakket om på avdelingen:

Oppstarten på Tiurgruppa, som vi og ungene har blitt enige om at hele gruppa skal hete, har gått fint. Det ser ut til at alle kjenner tilhørighet til gruppa og leken går i alle fall fint både inne og ute.

Vi jobber i tillegg til det som er beskrevet i årsplan, månedsplan, ukeplan og her på nettsida med blant annet selvstendighet i forhold til påkledning, mat og do. Spesielt for skolestarterne gir det en trygghet og mestringsfølelse i å klare selv. Det er fint at mange har godt med skift i hyllene sine. Nå trengs både ull, lue og votter, samt skift av alle slag. Klær som tåler lek og aktivitet ute og som dere ikke er redd for er best for en aktiv Tiur!

Mye av det vi holder på med handler om å gi barna praktisk erfaring med arbeidsoppgaver og fenomener gjennom lek, ansvar, turer og livet i og rundt småbruket. Vi er ute og gjør og oppdager. Vi erfarer i praksis.

Det oppfordres til å følge med på nettsida for informasjon om planer og gjennomføring.

Vi liker å være spontane, så planene anses som veiledende på den måten at dersom barn og voksne bestemmer seg for at I DAG gjør vi noe annet enn det som er planlagt, så gjør vi det! Turer rundt i Løten kan være et slikt spontant infall. Si i fra dersom dere må hente tidlig en dag, slik at vi kan bli enige om hvordan vi løser det i forhold til tur og aktivitet.

Vi starter uka med frokost i lavvoen på mandager. Ungene storkoser seg! Tursekken kan gjerne henge igjen på veggen ute i barnehagen eller på plassen inne når vi spiser frokost. Vi må uansett  nedom barnehagen og hente annet utstyr.

Fra og med uke 42 vil vi ha aktivitetsgrupper sammen med Ekornbarna på torsdager. Skolestarterne vil da ha egen gruppe som Heidi har ansvar for.

Foreldresamtaler for hele gruppa vil starte i uke 42 og 43. Skriv dere opp på liste i gangen så fort den kommer opp. Spør oss om dere lurer på noe.

 

Skolestarterne:

Det ligger et dokument fra Løten kommune som omhandler overgangsrutiner for skolestarterne her på nettsida, under "dokumenter". Der sies det noe om når de ulike tingene skjer og hvem som har ansvar for det. I tillegg omfatter dokumentet noen begreper som det er greit at skolestarterne har kjennskap til. Det er områder vi berører med alle barna, men som vi vil ha enda sterkere fokus på for skolestarterne.

Vi kommer fortsatt til å jobbe mye ute og med fysisk og praktisk tilnærming til læring, med mye fokus på lek og fellesskap. I tillegg skal vi lese, øve på felles beskjeder: høre og så gjøre, selvstendighet og kroppslig selvtillit, løse konflikter, vente på tur, være en god venn og sist men aller viktigst  BLI TRYGG PÅ EGNE EVNER!

Dersom ditt barn skal søkes inn på annen skole enn tilhørende skolekrets, vil vi gjerne ha beskjed om dette. Dersom dere har bekymringer eller lurer på noe i forhold til skolestart eller siste året i barnehagen, så ta det gjerne opp på foreldresamtale nå i høst. Da har vi noen måneder på å sammen gjøre overgangen enda bedre for barna!

Til slutt: tusen takk til mammaen til Celia som skaffet så fine Løten-kart til oss. Vi gleder oss til å ta dem i bruk!

 

Heidi

 

 

 

 

19.september:

Denne perioden jobber vi spesielt med fagområdet fra rammeplanen som heter Nærmiljø og samfunn.

"Barnehagen skal bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunnet og verden. Det skal den gjøre gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer." ( se årsplanen vår).

Tiurgruppa har utforsket hamninga vår og skogen rundt barnehagen i hele høst. Vi har tatt i bruk mange forskjellige turområder som vi er så heldige å ha i gangavstand til barnehagen. Vi har sett spor etter mange forskjellige dyr og fugler som bor i skogen omkring oss. Gjennom opplegget med brev fra Ugla (Norsk Friluftsliv) har ungene lært å bli naturvakter. Vi har lært om allemannsretten, å ta hensyn til dyr og planter, å høste av naturen og å ikke forsøple naturen vår. Barna er nå Naturvakter og mange er spesielt opptatt av dette med søppel og hvor den skal. Det kan det hende vi skal jobbe mer med gjennom året.

Turer til andre områder i Løten har vi også fått til. Både Berg gård, Småsætra i Mosjømarka, Pultost- og Akevittdagene og Målifjellet har hatt besøk av oss. Det morsomste var å treffe Stian i sentrum og lære enda mer om brannvern. Det passet jo bra på slutten av brannvernuka vår.

De neste ukene skal vi foredle noe av det vi har høstet av naturen i høst. Det blir forhåpentligvis muligheter for smaksprøver på høstfesten den 4. oktober.

Vi er også på leting etter et godt Løten-kart som har med hele kommunen. Hvis noen har et liggende som de vil donere til Tiurgruppa blir vi glad. Kartet skal brukes til å markere hvor vi bor i forhold til barnehagen. Det er også en fin måte å bevisstgjøre seg nærmiljøet sitt og hvor ting er. Hvem bor i nærheten og hvem må kjøre langt? Hvem sitt hus kjører vi forbi når vi drar dit? Vi har verdenskart og kart over Hedmarksvidda og noen av ungene syns det er spennende med kart og kompass.

På ulike måter lærer vi om oss selv og vår plass i gruppa, nærmiljøet og samfunnet ellers. Vi lærer at mitt bidrag er betydningsfullt (jeg plukker opp søpla etter meg, f.eks.) og at alt henger sammen.

Nærmiljøet vårt består av deg og meg og hva vi velger å gjøre har betydning for hvordan samfunnet vårt ser ut.  Og det hele starter blant annet i hverdagslivet på Tiurgruppa.

 

Heidi

 

 

 

 

 

5. september:

 

Vi er midt i brannvernuka og venter spent på brannbilbesøk i morgen, torsdag. Det er veldig mange nye barn som akkurat har begynt i Livensveen disse ukene og derfor velger vi å utsette brannøvelsen til senere i høst. På Tiurgruppa kommer vi til å teste røykvarslere og øve på hvordan vi gjør det om den begynner å pipe, under rolige forhold.

 

Fredag er vi invitert til fjøset hos Håkon Marius Kvæken i forbindelse med Pultost- og Akevittdagene. Vi har planer om en tur dit.

 

Fra og med mandag 17.september vil hele Tiurgruppa (altså alle barna som tilhører Gamlestua) spise frokost og starte dagen i lavvoen i skogen på mandager. Det vil si at vi fra og med kl 07.30 er i lavvoen. De som kommer til barnehagen etter kl 07.20 må komme ferdig påkledd og klare til å være i skogen. De som kommer etter 07.30 leveres direkte i lavvoen.

Vi som kommer kl 07.00 er inne på Nystua til vi går til lavvoen.

Vi kommer til å fyre med ved slik at det er lunt og godt å sitte der og spise frokostmatpakka.

Vi ønsker på denne måten å forlenge turdagene våre og markere at vi er ei tur- og utegruppe sterkere enn vi har gjort før. Vi har god erfaring med frokost i grillhytta og skogen er spesielt fin å leke i nå utover høsten.

 

Heidi

 

 

 

 

29.august:

 

August er snart omme, og hos Tiurgruppa har vi rukket å finne på mye forskjellig. Vi har vært på spennende turer i skogen og vi har lekt og snekret mye i "storehamninga". Der er det husker i trærne, taubaner, klatrevegg og trehytte. Vi har fått oss hengekøyer også. De brukes både til soving og avslapping og er brukt både på tur og i hamninga.

Vi har hatt navneleker og lest bok om å begynne i barnehagen. Nye og gamle vennskapsbånd er styrket og de fleste er så travelt opptatt med lek og aktivitet at det er vanskelig å sitte stille så man rekker å få i seg mat.

Vi har funnet mange poteter og det var sortering av gule, røde, store og små. Noen ganger måtte vi diskutere oss fram til hvilken kategori den enkelte potet skulle havne i. Vi var ikke alltid enige om hvilke poteter som var store nok til å havne i "stor"-kassa!

Vinterveden er snart inne. De ivrigste har kløvd, saget og "økset" og noen har vært kjempeflinke til å trille ved både i tralle og på traktorhenger. Det blir bra å bruke av den tørre veden utover i bål- og fyringssesongen.

I september vil vi fortsette å ta for oss temaet "Nærmiljø og samfunn" fra rammeplanen.

"Barnehagen skal bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunet og verden". "Og det skal det gjøre gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer", skriver årsplanen vår. Vi skal utforske skogen rundt barnehagen og i den forbindelse vil vi ha fokus på allemannsretten, bruk og vern av naturen. Vi bruker et opplegg fra Norsk Friluftsliv der vi får brev med oppdrag fra Ugla. Kanskje vi klarer å bli "Naturvakter" til slutt?

Første uka i september er det brannvernuke i Livensveen. Vi skal lære om brannvern og hva som er lurt og ikke så lurt å gjøre og vi skal ha brannøvelse. Er vi heldige så blir det litt ekstra spennende på fredagen...

Denne uka er det nasjonal Friluftslivets uke. Siden vi har brannvernuke denne uka markerer vi ikke dette arrangementet spesielt i Livensveen men vi oppfordrer alle familier til å ta seg en tur ut på fritida i løpet av uka. Vi skal lære mer om friluftsliv og allemannsretten senere i september.

Tirsdag 25.september er det foreldremøte. Sett av kvelden!

 

 

 

Heidi

 

12. august:

 

I morgen er det planleggingsdag, men fra tirsdag 14. august ønsker vi alle velkommen til nytt barnehageår. Planer for de første dagene ligger nå her på nettsida.

Tiurgruppa består i år av barn født både 2013, 2014 og 2015 og vi har diskutert om gruppa kan hete Tiurgruppa da. Ungene selv er veldig klare på at de skal gå på Tiurgruppa, så vi må nok fortsette diskusjonen. Intil videre finnes info om avdelingen under Tiurgruppa og vi holder til i Gamlestua.

Følg med på ukeplaner og månedsplaner for å se hva som skjer framover. Hos oss er planene veiledende. Det vil si at det er store muligheter for at vi gjør noe annet enn det som står på planen hvis unger og voksne blir enige om det. Turer blir det rett som det er, ofte fra 09.30-15.00. Si i fra om du trenger å hente før en dag, så blir vi enige om det praktiske.

Stian og Marius blir sammen med gruppa hele uka. Heidi alle dager unntatt onsdag, da Thea stepper inn. Thea er også på gruppa hele uka når Stian har brannvakt hver 4.uke. Da kommer Hege inn på onsdager.

Vi er glad hvis dere spør oss dersom dere lurer på noe både i oppstarten og underveis!

 

Velkommen til Tiurgruppa alle sammen! En spesiell velkommen til Signe-Jarlene som er 2013-barn og begynner i Livensveen på tirsdag! Vi gleder oss til å treffe deg!

Ellers ønsker vi velkommen til Victor, Leah, Andrine, Isak, Signe Marie, Trym-Andreas, Nikoline, Celia, Gard, Elmar, Hanna, Elias, Hermine, Brage og Linus. Vi gleder oss til dette året!

 

God søndagskveld!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

 

1. august:

Tiurgruppa er i disse dager i ferd med å "restarte" seg selv, etter at de 14 skolestarterne våre fra i vår har vært i gang med ferie ei god stund.

De neste dagene vil barnehagegruppene være samlet, og nye grupper slik de skal være utover høsten går i gang 14.august. Husk planleggingsdag 13. august.

 

Heidi

 

 

 

28. mai:

 

Sommeren kom brått på i år! Vi leker med vann på alle måter. Det som begynte med vårlig utforsking og lek i bekken mens det enda var is og snø, gikk etterhvert over til produksjon av eget vannforflytningsanlegg med basseng i hamninga. Da varmen kom for fullt ble det tid for både vannspreder og vannsklie også.

Vi er opptatt av fagområdet "natur, miljø og teknologi" fra rammeplanen og da passer det bra å leke og få erfaringer med vann. I ukene framover skal vi se mer på hva vi finner i bekken nå når snøen har smeltet. Bor det noen der tro?

Stian har hatt med seg unger og plantet og sådd i kjøkkenhagen. Der blir det litt jobb med luking og vanning en periode nå før vi håper å få smake både potet, jordbær og sukkerert etter ferien.

Vi er ellers ganske opptatt av skolebesøk for de 14 skolestarterne våre. Det er stadig en eller flere som er på besøk på "sin" skole. Spennende dager!

Neste uke tilbyr vi overnatting for skolestarterne. Se egen invitasjon! Vi gleder oss!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

26. april:

 

Mai står for døra og vi har da faktisk kjent at det er VÅR!

Skiføret vi har benyttet i månedsvis må slippe taket, det har vært masse vann overalt. Noen frivillige og ufrivillige plask i bekken blir det, men noen har fått prøve lettere skotøy og lek UTEN dress og gummibukse. Det finnes ikke bedre vårtegn enn det. De ivrigste har allerede funnet de første småkrypene. Det passer veldig bra, for nå tar vi fatt på fagområdet som heter «Natur, miljø og teknologi».

Rammeplanen sier blant annet at barnehagen skal bidra til at barna får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, får kunnskap om dyr og dyreliv og at naturen blir en arena for lek, undring, utforsking og læring.

I årsplanen vår står det:

Tiura tenkte at dette kunne de mye om fra før. «Vi drar på tur i skogen og hamninga» sa de. «Der leker vi slik at vi lærer å mestre ulendt terreng og klatre, og vi utforsker hva som finnes i bekken og hva som skjer i naturen om våren og om sommeren. «Vi lurer på hva som dukker opp når snøen blir borte. Hva skjer i fuglekassene om våren? Vi kan så og plante i kjøkkenhagen» sa de «Så ser vi hvor maten vår kommer fra. Det er godt vi har utforskeren i sekken. Han kan hjelpe oss med det.»

Småkryp i bekken og hamninga blir viktig og vi skal så frø og se om vi klarer å dyrke noen grønnsaker i år, både i kjøkkenhagen og inne. Det har kommet fram noen ikke så velkomne vårtegn også, nemlig søppel. Tiurgruppa tar ansvar og rydder barnehagen og hamninga slik at området etter hvert er klart for både unger og kalver.

I mai er månedsplanen ganske åpen, men det blir aktiviteter som nevnt over. Alt som hører våren til på småbruket! Vi har allerede begynt å så og ordne fuglekasser. I år vil vi prøve å henge ut farget ull og se om fuglene bygger reir av det i kassene. Det blir spennende.

Yatzy er veldig populært hos skolestarterne. Vi triller terning, teller og skriver. Spillet går både ute og inne. Terningspill ellers er også populært og vi har til og med prøvd oss på litt «påkledningsyatzy». Da gjelder det å få en sekser – da får en nemlig hente alle klærne man trenger og kle på seg og gå rett ut 😊

Vi minner om planleggingsdag 11.mai og dugnad 24.mai.

Foreldresamtaler blir det i månedsskiftet mai/juni.

Uke 21 er sykkeluke. Ta gjerne med sykkel i ukene før også, så får vi øvd litt til sykkeluka. Da blir det sykling når vi har tid og rom. Alle sykler som passer barnet er velkomne, men alle MÅ ha HJELM!

Husk å sjekke hyllene for nok skift. Ta gjerne med litt "vårlig" tøy nå. Det er stas å leke ute i bare jakke, småsko og bukse :-)

 

Heidi

 

Bilder fra april finnes nå under Bilder>Tiurgruppa>April 2018.

 

 

April:

Månedene flyr av gårde med denne gjengen her! Det har vært spennende å lære de å kjenne, og jeg føler at jeg(Thea) er tatt inn i varmen av både barn, foresatte og ansatte.

I januar hadde vi mange fine turer, vi startet med en tur til NM på Gåsbu. I forkant laget vi plakater med bokstaver og flagg som vi tegnet, fargela, klippet ut og limte på. Vi har også prøvd ut det motoriske med MANGE skiturer/runder på jordet, sparkturer og gåturer. Mosjømarka er super å ferdes i! Vi har utøvd sporløs ferdsel, plukket med oss søppel og forlatt naturen slik den skal være. Ski og aking har vært veldig populært i vinter!

Ca annenhver uke har vi vært i Løtenhallen. Deilig å få "løpt fra seg" litt uten utedress! Tiurgruppa har også fått satt opp ny lavvo i hamninga, den blir fort varm på kalde dager - kjempekjekt!

I februar dro vi til Skogmuseet og fikk med oss "En vinterdag i skogen", der hørte vi på gamle historer, satt på med et tømmerlass bak hest og spiste maten vår i ei gammel Fløtekoie.

Det har vært mer og mer interesse for bøker og lesing jo mindre skiføre det ble, så det ble en bibliotektur for å låne flere bøker. Høytlesing er veldig populært, og på turer er det ofte eventyr som blir opplest (www.folkeeventyr.no). Jakob og Neikob er også veldig populære!

I grupper har vi hatt en del eksperimenter og forsøk - dette skaper undring og er veldig morsomt! Det er ikke alltid vi skjønner grunnen til at noe skjer, så da må vi jo finne på noen lure idèer selv, og samarbeide med de andre. Og i matgruppene har vi brukt kniv, delt opp grønnsaker, målt opp mel, melk og sukker. Mye matematisk læring her!

Noe annet som har vært en populær aktivitet inne (i tillegg til lego og tegning) har vært dansing! Her får alle som vil virkelig muligheten til å riste på rumpa og følge koreografi!    

I mars hadde vi påskefrokost med hjemmebakte rundstykker, NAM!

Nå mot våren er SPILL blitt veldig populært! Yatzy er det store, og er med oss inne, som ute, og på turer! Trille terninger, telle øyne - etterhvert danne seg et bilde av terningen og slippe å telle, legge sammen terningene og regne! De skriver på blokka selv, og får hjelp til å summere på slutten. Jubelen står i taket(med himmelen som tak) når noen slår 6 like! Et par andre spill som er populære er "Se hva jeg kan" og "Klokkespillet". Morsomme og nyttige spill :) 

 

Hver tredje uke har vi fjøset. Da må hønene, hanene, kaninen og kattene få stell av oss. Mat, rent vann og plukking/telling av egg er de faste oppgavene. Noen tør å klappe hønene, andre trenger litt mer tid. Men nå som det er blitt så varmt har endelig hønene fått kommet ut i hønegarden sin, og vi ser de litt oftere. Det er fint for både høner og barn. 

 

Thea

 

 

 

Fredag 19.01.18

Da er året kommet godt i gang, med den beste vinteren på mange år! Så mye løs snø er drømmen når man er 4-5år(og 28...)! Vi storkoser oss ute mange timer hver dag med skigåing, aking, lek, bygging og basing i snøen. Nå får vi virkelig trent grovmotorikken! Vi har måkt taket på garasjen og en gapahuk, med hopping fra taket som "belønning" :) Naboen Thomas Cottis har kjørt opp baner til oss på jordet sitt, til stor jubel fra denne fartsglade gjengen! Se video på facebooksiden vår! Vi har også vært i Løtenhallen og i hoppbakken - moro!

Ellers disse tre første ukene har vi lest bøker, gått igjennom eventyret om Skinnvotten, danset masse, kledd oss ut med utkledningsklær, bygd lego, tegnet, klippet og limt plakater til NM på Gåsbu - heia Berthe! Berthe kom på en god 7.plass da vi var der. Vi har sjekket mårfellene våre i skogen og satt opp et viltkamera i tilfelle et av skogens dyr kommer forbi. 

 

God hælj!

Tiurgruppa v/Thea

 

 

Godt nytt år til alle Tiurer med foreldre!

Nå har vi perfekt vintervær og vi bruker mest mulig tid ute i snøen. Mange er ivrige på å gå på ski. Akebakken har fått flere løyper, sparkene og skøytene er i bruk og vi utfordres på motorikk i løssnø hele tida! Herlig! Skogen har fått litt medfart i jula med mange knekte trær og grener. Det gjør det ekstra spennende.

Mange av Tiura er interessert i navnet sitt og bokstavene sine om dagen. Det fører til skriving både inne og ute i snøen. Periodens tema er "Kommunikasjon, språk og tekst" så det passer bra. I tillegg til bokstaver skal vi jakte på lyder og lese masse denne perioden. Rim og regler skal vi også bli kjent med. Vi starter denne uka med eventyret "Skinnvotten" og så ser vi hvor det bærer hen. Det er viktig for oss å spinne videre på det som barna viser interesse for, så vi vet ikke helt hvor det bærer til slutt!

Fredag 12.januar reiser hele Tiurgruppa til NM på ski på Gåsbu. Det gleder vi oss til. Se egen informasjon i garderoben.

Thea Solhaug har begynt som pedagogisk leder på Tiurgruppa nå i januar. Thea og Heidi deler ped.lederrollen så lenge Heidi har studier. Thea kommer til å jobbe fulltid på avdelingen fra og med 10.januar og ca ut februar. Informasjon henger i garderoben.

 

Fortsett å sende med barna ski og masse votteskift! Det har vi bruk for!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

Hei og hopp🤶🏼

Det har vært en fin desember måned med aking, snømåking og lek med spark på isen❄️❄️❄️ Vi har kikket på isen som sprekker opp til mange isflak, og som smelter når vi tar de varme fingrene våre på den.  Vi har også hatt mange puslerier inne på avdelingen med laging av tomatsild, konfekt og andre julesaker😊 

Barna har snakket og fundert masse på nissen, hvor han bor, hvem han egentlig er...og vi har lett masse etter spor og lyder etrer han... noen diskusjoner har det også vært, rundt dette om nissen faktisk er ekte eller ei... Men idag kom det iallefall en nisse hit til barnehagen, og det var stor stas🎅🏽🎅🏽 

Det er få dager igjen til jul nå, håper alle klarer å senke skuldrene, la jula komme og kose seg med familie og venner🌟 

Jeg, Andrine har min aller siste dag i Livensveen fredag 22.des. Dette blir rart, og jeg kommer til å savne store og små, så sender dere en ekstra varm juleklem❤ Men på nyåret ønskes Thea velkommen til å ta over min plass, hun vil være 50% sammen med Tiur og 25% ellers på huset, dette blir spennende👍🏼

 

ØNSKER DERE ALLE EN RIKTIG FIN OG FREDFYLT JULEFEIRING OG ET GODT NYTT ÅR🌟❤🎉

Hilsen oss på Tiurgruppa😊

 

 

 

29. november 2017:

Høsten går skikkelig fort, og nå er vi allerede godt i gang med juleforberedelser på Tiurgruppa og fredag har vi første desember. Ungene er med på å henge opp pepperkakekalender og de snakker spent om når vi skal begynne å trekke hvem som skal ha med seg pepperkake hjem.

Vi lager julegaver og varer til julemarked, vi har hentet juletre og gleder oss til å begynne på boka om Nils Nisse.

De som vil kan ta med en juletrepynt som vi henger på et fint tre i hamninga. Det blir vårt eget juletre og ungene har spurt om vi kan ha det i år også.

I år blir julemarkedet i Livensveen tirsdag 13.desember. Vi slår det sammen med feiring av Lucia-dagen og håper dere har mulighet til å være med. Vi håper vi kan lage et magisk Lucia-tog ute og ber derfor om at alle barna har med seg noe hvitt de kan ha utenpå uteklærne denne dagen, og gjerne litt glitter til hodet og belte. Se også egen invitasjon.

 

I forbbindelse med vårt fokus på Edvard Munch har vi malt, snakket om farger og besøkt Engeloug, der Munch ble født. Vi har ikke vært på den Munch-inspirerte lekeplassen på Løten med alle barna, da snø og kulde kom og vi fant ut at hensikten ble litt borte når underlaget ikke var så tydelig.

Snø og kulde er derimot bare fint, så nå er aking det mest populære vi driver med. Det er supert at alle har med varme, gode klær og sko.

Sett uteskoene i skohylla i yttergangen og heng dressen i den ytterste gangen. Da har vi plass til ull og skift på garderobeplassen innerst. Det er og må være mye klær, så da må vi fordele slik at det blir plass.

Det er fint at mange har hatt med seg tomme glass til juleaktivitetene våre. Vi ønsker oss fortsatt fler. Gjerne ganske små!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

 

 

 

 

Foreldresamtaletider for Heidi sine samtaler ligger

her.

Lista henger på døra i garderoben fra fredag 10/11, skriv dere på så fort som mulig.

 

 

1. november 2017:

Denne måneden skal vi jobbe spesielt med fagområdet «Kunst, kultur og kreativitet».  Vi skal prøve oss med forskjellige, tegne- og maleteknikker, lage ting av noe vi finner ute og vi skal bli kjent medbildene «Skrik» og «Solen» av Edvard Munch. Vi besøker Engeloug, der Munch ble født og den nye lekeplassen i Løten sentrum som har utforming inspirert av bildet «Solen». Vi skal også prøve oss med farger og lage egne bilder inspirert av kunstneren sine. Vi snakker om hva kunst er. Om det er bare bilder og om musikk og teater også er kunst. Barna får selv velge hva vi legger vekt på gjennom at vi voksne tar ekstra tak i det som fenger barna mest.

Følgende aktiviteter vil prege Tiurgruppene denne måneden: maling, biltur til Engeloug, skogskunst, biltur til lekeplassen i Løten sentrum, lek med former og farger, male «Skrik»/«Solen», fotografering og realfagseksperimentering (se under).

I forbindelse med Heidi sin etterutdanning i matematikk og naturfag i barnehagen, skal hun gjennomføre et par forsøk sammen med barna denne høsten. Forsøkene handler om vann og vannets egenskaper, hva som flyter og synker, og hvorfor, og om måling av lengde. Vi måler om vi er lengre enn en meter og om vi klarer å finne noe som er akkurat en meter langt. Målet er å gi barna erfaringer med vann, oppdrift og vannets egenskaper og å gi de erfaring med måling som verktøy for å finne ut av ting. Kanskje lærer vi noen nye begreper også. Aktivitetene er vanlige «barnehageaktiviteter» og noen av dem har vi gjort i barnehagen før også. Forsøkene vil foregå fire formiddager framover, i den tida vi har Tiurgrupper. Barna som deltar vil ha ordinære gruppeaktiviteter de andre dagene.

Heidi er på skolen uke 47. Stian har vakt uke 45 og 49. Fra og med 8/11 er Marius tilbake som barneveileder på Tiurgruppa. Det vil da være Stian, Marius, Andrine, Ann-Kristin og Heidi som er mest sammen med denne gjengen.          

Vi planlegger å begynne med foreldresamtaler i andre halvdel av november. Andrine og Heidi deler barnegruppa i to og dere får beskjed om hvem som har ansvar for samtale med deres barn. Samtalene kommer i gang noe sent i år for at Andrine skal bli kjent med barna før samtale og på grunn av tilpasning til de andre avdelingene.

 

Heidi

 

18.oktober 2017:

Vi er godt i gang med fagområdet "Etikk, religion og filosofi". Filosoferer gjør vi hele tiden: "hvorfor graver ikke sauen ned bæsjen sin sånn som hunden gjør?" og "hva skjer hvis vi hogger alle trærne?" er eksempler på spørsmål undertegnede har fått i løpet av høsten. Det er ikke lett å svare på alt, men vi undres sammen om både dette og mer mellommenneskelige ting som "hvorfor vil ikke han være bestevennen min mer nå når han leker med en annen?"

Vi bruker mye tid på å snakke om vennskap, om fler enn 2 kan leke sammen, hvordan det er lurt å behandle kompisen om man skal være en god venn, osv.

Vi har lest historien "Hjertesorg" om Bella, Gustav og Sofia, som lærer å leke sammen alle sammen, vi lager hyggelige plakater til hverandre, vi maler vennskapstre i hamninga og vi steller med både små og store dyr som vi har ansvaret for.

Klatring i trær og hogging av ved er andre ting som mange Tiurer er opptatt av for tida. I "klatreskogen" over jordet er det fine trær der mange har prøvd klatring for første gang. Barnehagen har kjøpt en "kindling cracker", et verktøy for kløving av ved, som ungene syns det er veldig artig å bruke. Det er rift om å få være med og sage og kløve ved.

Mandag var vi endelig på tur i Mosjømarka igjen. Vi hadde en super dag med masse lek og aktiviteter i skogen. Når minst halvparten har barnål i håret og mose i skoa når vi kommer hjem, så har vi hatt en aktiv og spennende dag!

 

Heidi

 

 

 

27. september 2017:

 

Det blir mer og mer høst i og rundt Livensveen. Vi oppdager at løvet faller av trærne og vi har sett at tranene har fløyet sydover for vinteren. Thomas og Kjersti har hentet inn kalvene fra beitet og åkeren er slått.

September er snart over og vi har jobbet mye i kjøkkenhagen og skogen denne måneden. Vi har blitt godt kjent med småbruket og skogen rundt og nå skal vi snart ta fatt på et nytt fagområde fra rammeplanen. Fagområdet "Nærmiljø og samfunn" som vi har jobbet med denne måneden trekker vi med oss litt inn i oktober. Vi skal se nærmere på kartet over Løten kommune og finne ut hvor alle bor. Det blir spennende.

Andre uka i oktober endrer vi fokus litt og tar fatt på fagområdet "Etikk, religion og filosofi". Vi skal snakke om å være en god venn, øve oss på å si hyggelige ting til hverandre, filosofere om dyr og hvordan vi er mot dem. Respekt for dyr, hverandre og ulikheter blir viktige begreper for oss også denne perioden. Vi fortsetter å jobbe i smågrupper. Etter høstferien vil vi rokkere litt på gruppene slik at vi blir bedre kjent med noen nye som vi ikke har vært på gruppe med i høst.

 

Påminning om klær og garderobe:

Vaskepersonalet setter pris på om alle setter sko og utstyr opp i hyllene før dere drar hjem om ettermiddagen. Da er det mye lettere å få garderoben ren!

Se om boksen inneholder nok skift. Sokker, stillongs, undertøy og annet er det viktigste. Nå trenger alle fleecegenser/ullgenser til kalde dager og lue eller pannebånd, buff og regnvotter/andre votter er nødvendig.

Det ligger liste for foring av dyra i helgene framme sammen med krysselistene. Det meste er fortsatt ledig, så skriv dere opp!

 

Vi ønsker velkommen til høstfest i barnehagen torsdag 5.oktober kl. 15.30.

 

Heidi

 

 

20.september 2017:

 

Vi har begynt å etablere gode rutiner på Tiurgruppa. Uka består av turdag hver mandag, Tiurgrupper tirsdag, torsdag og fredag og aktivitetsgrupper sammen med Bjørnungene hver onsdag. Vi velger å jobbe og leke mye i smågrupper da vi ser at ungene trives med det og at det er lettere både praktisk og pedagogisk å være sammen, lære seg nye ting og bli godt kjent i litt mindre grupper. I enkelte aktiviteter er vi selvfølgelig sammen alle som er Tiurer. Det gjelder for eksempel turdag og når brannbilen kommer og slike spesielle arrangementer.

Vi høster i hagen og kjøkkenhagen. Vi holder på å lage ripsgele og høste poteter og grønnsaker som alle blir smaksprøver på høstfesten den 5.oktober. Litt bakst med blåbær skal vi også få til.

Tiurgruppa er ivrig på "jobbing" så Stian har hatt mye hjelp til diverse praktisk arbeid både rundt låven og på småbruket ellers, og i skogen. Vi gleder oss til å vise fram den nye gapahuken på foreldremøtet. Der har det vært mange ivrige snekkere.

Velkommen til foreldremøte 21. september kl 18.00 og til høstfest 5. oktober.

 

Heidi

 

31. august 2017:

 

Tiurgruppa er godt i gang med barnehageåret. Vi tilbringer mye tid både i kjøkkenhagen, hamninga, i skogen og ikke minst rundt låven. Bak låven har en gjeng ivrige Tiurer vært med Stian på støping! Det var veldig spennende og Stian var imponert over hva de fikk til sammen. Vi har plukket en del blåbær og vi skal plukke mer. Tyttebæra er snart moden, så vi kommer nok til å ta for oss av den også. På den ene turplassen vår har vi erstattet gamle gapahuker med en ny bygd av hon som vi kjøpte for gavekortet vi fikk fra tidligerer skolestartere. Vi takker dem og Løten bygdesag for at de sponset "resten" slik at vi fikk en hel bunt materialer.

Som dere leser på nettsida her ellers så har vi ny Rammeplan for barnehage i år. Den forteller oss hva slags innhold og oppgaver barnehagen skal ha. Vi skal blant annet jobbe med  7 ulike fagområder i gjennom hele året. Fagområdene henger i stor grad sammen med hverandre og det er ikke slik at vi kun jobber med ett og ett av de. Men for at vi voksne som jobber i barnehagen skal bli kjent med fagområdene og den nye planen velger vi å ha fokus på et fagområde om gangen.

I august og september fokuserer vi på området "Nærmiljø og samfunn". Det vil for Tiurgruppa si at vi blir enda bedre kjent både innenfor og utenfor gjerdet i barnehagen. Vi gjør oss godt kjent i skogen her i Østroa og vi skal skalffe oss et godt Løtenkart slik at vi kan se hvor vi "befinner oss" i kommunen vår. Uke 36 er Friluftslivets uke. Da har vi fokus på allemannsretten og lærer mer om hvordan vi oppfører oss som gjester i og brukere av naturen.  I løpet av disse ukene teller vi ellers bær, former bokstaver av sukkererter, ser på store og små poteter, smaker på bringebær og rips, snekrer og sager og gjør alt det vi pleier å gjøre. Altså: vi er innom stort sett alle fagområdene i rammeplanen.

De som vil lese mer om planen og fagområdene oppfordres til å gå inn på www.udir.no og lese der. Under "Lenker" i menyen til venstre her på sida finnes direktelenke dit.

 

Bilder fra de første ukene på Tiurgruppa ligger nå også her på siden.

 

Heidi

 

 

14. august 2017:

 

I morgen, 15.august ønsker vi alle sammen velkommen til nytt barnehageår. Tiurgruppa skal dette barnehageåret holde til i Gamlestua. Vi blir ei gruppe på 18 barn født 2012 og 2013 og 3 voksne. Ann-Kristin, Stian og Heidi skal være sammen med Tiurgruppa, samt Hanne og Ida som vikarer. Denne første uka stepper Hanne inn for Stian som har brannvakt. I oktober kommer Andrine tilbake fra permisjon i 50 %  stilling. Hun skal også være sammen med oss.

Mandag blir vår faste turdag. Men vi kommer også til å dra på tur de andre dagene. Både planlagt og spontant. Det er derfor viktig at dere sier i fra på forhånd om dere må levere/hente barna i barnehagen utenom kjernetida. Vi ønsker at barna kommer før kl 09.30 og hentes tidligst kl 14.00 til vanlig, slik at alle er tilstede når vi starter dagens tur eller aktivitet. Det kan også skje at vi er på tur lenger enn til kl 14.00. Si gjerne i fra om henting mellom 14 og 15 også, slik at vi kan avtale hvordan det passer best.

 

I morgen kommer grisene til gards også. Det blir spennende. Vi gleder oss til å se hvordan de slår seg til ro. Det er Tiurgruppa som har ansvar for dem de første dagene. Det er en viktig jobb.

 

Spør oss hvis du lurer på noe!

 

Stian, Ann-Kristin, Hanne og Heidi

 

 

 

 

 

7.juni 2017:

Nå gleder vi oss til overnatting i telt i morgen kveld. Vi håper alle sammen blir med og at været ikke blir alt for bløtt før vi har lagt oss :-). Vi har vært få Tiurer i barnehagen de siste dagene, og vi har vært mye sammen med Bjørnungene og Ekornbarna. 

I dag er det siste skolebesøk. Det har vært fine dager for både store og små. Teaterprosjektet vårt begynner å falle på plass, tror vi. Vi øver litt innimellom alt det andre vi driver med og vi skal øve enda litt til innen sommeravslutningen den 20.juni.

Fredag 16.juni reiser vi på årets sommertur til Snilsberg familiepark. Se egen invitasjon.

Det er hyggelig om den som har mulighet blir med oss denne dagen.

Sett av ettermiddagen tirsdag den 20.juni. Da er det sommeravslutning med tradisjonell grilling og underholdning.

 

I juli måned og de to første ukene i august blir det ingen ukeplan for Tiurgruppa. Barnehagen er stengt uke 29 og 30 og vi minner om planleggingsdag mandag 14.august. Skolestarterne har barnehageplass til og med 11.august.

 

Heidi

 

 

18.mai 2017:

Østroa handel må la vente på seg litt til. Vi trenger oppholdsvær for å få på plass alle varene :-)

Denne runden med foreldresamtaler går mot slutten. Takk for givende samtaler til alle sammen. Onsdag 24.mai skal Heidi følge de 5 skolestarterne som skal besøke Østvang skole til den første førskoledagen. Vi smører matpakke i barnehagen før vi drar. Det er fint om dere det gjelder kommer til barnehagen senest kl. 09.15 denne dagen, slik at vi rekker å pakke og forberede oss.

I dag var det endelig god temperatur ute og vi kunne kaste jakka utpå dagen. Det er fortsatt fint å ha med klær av alle slag, også regnvotter, lue eller pannebånd. Hette på regnjakka eller sydvest har vi også bruk for. Vinterdressen kan heldigvis bli igjen hjemme.

Vi har sådd forskjellige frø både inne og ute. Noe av det har allerede begynt å spire og i potetåkeren har Kjell og Stian satt potet. Nå blir det spennende å se hva som kommer opp igjen.

I dag og til sammen 5 dager framover er Malin som er ungdomsskoleelev med oss. Vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med henne.

 

Heidi

 

 

3. mai 2017:

 

Endelig kom våren med et smell og i går var det skikkelig varmt og godt både i skogen og på lekeplassen. Tiurgruppa var på en spontan skogstur og vi lekte i skogen i 3 timer. Vi fant fine steiner og noen var på oppdagelsesferd mens andre lekte familie og skole.

Årets førskoledager på Østvang skole blir på ondagene 24. og 31. mai og 7. juni. En av de voksne på avdelingen følger barna. Ta med matpakke og drikke i en liten sekk. Dere foreldre er velkomne til å være med om dere vil, men det er ikke nødvendig.

Neste uke, uke 19, er det tradisjonell sykkeluke i Livensveen. Ta med sykkel og hjelm. Vi lar ikke barna sykle uten hjelm i barnehagen. Stian åpner sykkelverkstedet på tirsdag, men det er lurt å se over sykkelen før den blir med til barnehagen. Sjekk om dekkene holder på luft og om sete og evt. støttehjul er riktig justert. Køen kan bli lang for ivrige syklister når Stian sitt sykkelverksted åpner.

I uke 20 avholder vi foreldresamtaler. Fint at mange allerede har skrevet seg opp på tid.

Vi minner også om overnatting for skolestarterne som blir 8.-9. juni. Dette gjelder kun de 6 barna som begynner på skolen etter sommerferien. Husk også at det er lurt å ha mulighet til en kort barnehagedag fredag 9. juni. De fleste trenger å reise hjem veldig tidlig etter overnatting :-).

Vi minner også om planleggingsdag fredag 26.mai. Da er barnehagen stengt.

 

Heidi

 

 

19. april:

Velkommen tilbake til barnehagen etter en velfortjent og forhåpentligvis god påskeferie. Denne uka har startet med godvær og dermed mye lek i haminga for Tiurgruppa sin del. I dag fortsetter dramaprosjektet. Ungene har gledet seg.

Torsdag tar vi turen til Thomas Cottis og fjøset. Det blir spennende å se hvor mange kalver som har kommet.

Onsdag 26.april reiser Tiurgruppa til skogmuseet sammen med Gamlestua. Følg med på ukeplan/oppslag i gangen for avreisetidspunkt. Vi har ikke fått oppmøtetid fra museet enda. Denne dagen ønsker vi at alle tar med tursekk med mat og drikke. Det er mest praktisk for oss da formiddagsmaten blir inntatt på museet den dagen. Stian har brannvakt og Heidi har hjemmekontor denne dagen, så Julie og Monica blir med Tiurgruppa på turen.

Fra og med torsdag 27.april fortsetter vi med aktivitetsgrupper. Denne gangen samarbeider vi med Gamlestua og de eldste på Nystua. Det vil si at de som er Bjørnunger på Tiurgruppa er sammen med de andre Bjørnungene, Ekornbarna og de eldste på Nystua, mens  skolestarterne har egen gruppe. Heidi skal ha ansvar for skolestarterne og planene for aktiviteten vil legges sammen med ungene.

Det henges i disse dager opp liste der dere kan melde dere på foreldresamtaler for våren. For skolestarterne er denne samtalen obligatorisk og dere vil bli prioritert. Dere som har Bjørnunger tilbys også samtale dersom dere ønsker det selv. Skriv dere i tilfellet opp på liste i gangen.

 

Tidene finner dere her.

 

Østvang skole melder at besøksdager for skolestarterne blir i løpet av uke 21-23. Datoer er ikke klart enda.

 

Heidi

 

 

 

5. april:

Fredag er det klart for påskefrokost i barnehagen og alle foreldre er invitert til å spise frokost sammen med oss fra kl 08.00 til kl. 09.30. Ta med et pålegg til felles bord, vi baker rundstykker, koker kaffe og te og serverer melk til.

Vi håper så mange som mulig kommer og at dere tar dere god tid til å hilse på våre nye kyllinger. I går, tirsdag, var det 8 av dem og i dag har minst en til kommet ut av skallet.

På foreldremøtet den 30.mars ble det informert om følgende som har med skolestarterne å gjøre:

Tiurgruppa har 6 skolestartere dette året. 5 skal begynne på Østvang skole, mens Erlend flytter til Hanestad og begynner på skole på Koppang. Besøksdager på skolen er enda ikke bestemt. Vi har sendt mail til skolen og venter på datoer. Det er normalt 2-3 besøksdager i månedskkiftet mai/juni der en eller to ansatte fra barnehagen følger barna.

Etter påske vil det bli foreldresamtale for alle skolestarterne, der informasjon til skolen diskuteres. Heidi har overgangssamtale med skolen nærmere sommerferien.

Det blir tradisjonen tro teltovernatting i barnehagen for alle skolestarterne også i år. Datoen er satt til 8.-9-juni. Egen invitasjon kommer senere, men det anbefales allerede nå en veldig kort barnehagedag for de som overnatter fredag 9.juni.

Barnehagen er sommerstengt i uke 29 og 30 og skolestarterne har barnehageplass til og med uke 32, dvs. fredag 11/8.

Vi vil benytte anledningen til å takke alle foreldre på Tiurgruppa for god oppfølging i forhold til klær og skift! Ungene har bra med skift i kurvene sine og mangler det noe henger vi opp en lapp om det og så er dere flinke til å fylle på! Det setter vi og unga pris på!

Ellers er det fint om skolestarterne (og dere andre) fortsetter å fokusere på selvstendighet i ukene framover. Å ha på jakke, klare seg på do, passe på tingene sine, åpne sekken osv er viktige ferdigheter for den som skal begynne på skolen. Det gir trygghet hos de små og tro på egne evner.

"I går klarte jeg ikke ta på jakka, men i dag fikk jeg det til helt alene!" var utsagnet til en av Tiura i forrige uke. En liten seier, som sier mye om at øvelse gjør mester og at det å mestre praktiske ting er grunnlaget for egen læringsevne nå og i framtida!

Har dere spørsmål i forhold til skolestart eller annet, så ta kontakt med en av oss voksne på avdelingen!

 

God påskeferie!

 

Heidi

 

 

 

23. mars:

Vi er inne i ei herlig tid! Vann, søle og sørpe innbyr til spennende utelek, og i hamninga titter barbakken fram. Vi har kost oss ute i skogen og hamninga hele uka.

I går ristet vi på et syltetøyglass med fløte oppi helt til det ble krem. Det smakte som iskrem, sa ungene. Vi snakket om kua og kalvene som kommer i haminga om sommeren og vi leste om Mamma Mø som ville leke, akkurat som oss.

Neste uke vil vi avslutte temaet om JEG og snakke litt mer om venner og så er det snart påske!

Ta med 2 utblåste egg. I uke 14 skal vi ha påskeverksted og maling på egg er en av aktivitetene.

Vi minner også om foreldremøte den 30. mars og påskefrokost siste fredagen før påskeferien!

 

Heidi

 

 

 

Bilder fra vinteraktivitetsdagen finner dere her:

http://www.livensveen.no/bilder/felles_aktiviteter/vinteraktivitetsdag

 

15.mars 2017:

I morgen er det vinteraktivitetsdag i Livensveen. Planen er å gå og hoppe på ski, ake og kaste på blink. Vårværet har tæret godt på skiføret vårt de siste dagene, så vi satser på å ta i bruk siste rest av vinter i morgen. Vi gleder oss!

 

Heidi

 

Uke 9:

Denne uka går vi på ski uten staver! Ta gjerne med ski, men la stavene være igjen hjemme disse dagene. Vi øver på å bli stødigere og bedre med ski på beina!

 

22. februar 2017

Denne uka er det vinterferie for mange, og det betyr at Tiurgruppa er noe mindre enn den pleier. Mandag dro vi sammen med to Bjørnunger og Markus til Pruterud i Romedal almenning. Der er det fin akebakke som er akkurat så bratt at det kiler i magen. Det var gøy.

Vi har endelig fått litt skikkelig med snø, så akebakke og skibakker på jordet i barnehagen har også fått en oppgradering.

Vi er nå ferdige med perioden der vi besøker Løtenhallen for i år. Neste uke starter vi med et teater- og dramaprosjekt på Tiurgruppa. Barna skal selv være med på å planlegge og bestemme hvilken retning prosjektet skal få, så nærmere informasjon kommer etterhvert. Monica og Julie skal ha ansvar for dette, og det blir onsdagene som hovedsakelig blir brukt.

Tirsdager framover skal vi jobbe med bevisstgjøring på hvem vi er og hva vi er flinke til og hva vi liker. Det er spesielt viktig å øke bevisstheten om seg selv og hvem man er i forhold til de andre. Spesielt som en forberedelse til skolestart og nytt miljø, men også for de andre. Vi har startet med at ungene har tatt bilder av hverandre. Det frambrakte mye fnising og mange artige grimaser.

Vi håper snøen blir liggende ei stund. I alle fall til etter vinteraktivitetsdagen vår den 16.mars. Da blir det ski- og akeaktiviteter for alle, med premieutdeling på ekte VM-vis.

Fra og med uke 9 vil personalet i barnehagen rullere på avdelingene slik at vi blir bedre kjent med hverandres arbeidsmåter. Det vil si at Mona er sammen med oss i uke 9 og så står de andre for tur de neste ukene. Stian skal jobbe på Gamlestua og Nystua de ukene han ikke har brannvakt. Heidi er på Tiurgruppa 4 dager i uka og Monica og Julie er sammen med Tiurgruppa onsdager.

Spør om dere lurer på noe.

 

Heidi

 

 

 

1. februar 2017:

I dag har det blitt februar og vi har endelig fått litt mer snø å boltre oss i. Den var etterlengtet!

Heidi er tilbake som ped. leder på Tiurgruppa og vi har startet uka med tur til Budor på mandag og lek i turnhallen på tirsdag. Det er lagt ut noen bilder av begge turene her på nettsida. Julie fortsetter å lese om Teskjekjærringa. Nå har vi hørt om da hun skulle hente vann i brønnen og møtte elgen. Ungene etterspør lesestund, og koser seg med historiene.

På Budor var det strålende både vær og føre, som dere ser på bildene. Nypreparerte løyper og akebakken helt for seg selv er luksus. Vi er heldige som kan benytte slike fasiliteter. Neste uke er det duket for siste turen til Løtenhallen for denne gang. Tiurgruppa har vært der sammen med Bjørnungene og vi har brukt masse energi og lekt og utfoldet oss. I går ble det både hyttebygging og lek i havet da vi var der.

Nå i februar vil vi fokusere litt på hvem vi er. Vi snakker om navn og kanskje vi tar bilde av hverandre. Vi vil også fortelle hverandre hva vi er flinke til og hva vi setter pris på ved hverandre. Jeg tror at både små og store mennesker trenger en bevisstgjøring rundt det innimellom.

Som sagt så har vi endelig fått noe mer snø. Mange har med seg ski og bruker dem på jordet. Noen mer enn andre. Det er opp til hver enkelt, men tilbudet er der.

17.februar feirer vi karneval i Livensveen. Vi skal kle oss ut, danse og ha det gøy! Vi ønsker ikke masker denne dagen. Flere av de små kan oppleve det som skremmende. De fleste har en plan om hva eller hvem de skal være, tenk enkelt, lag selv eller lån kostyme av hverandre hvis det passer best.

I uke 8 er det vinterferie og både barn og noen v

site.right.text