Hva skjer nå?

 

 

 

 

10. april:

Vi har så vidt startet med temaet i rammeplanen som heter "Antall, rom og form". Vi har bygd tårn og hus av ved i skogen. Det ble hus til vottene, da vi syns det ble litt vanskelig å bygge stort nok til oss selv. De av dere foreldre som var på foreldremøte fikk også prøve dere på dette.

I sandkassa, som til alles store glede har begynt å tine fram igjen, så har vi funnet både trekant, firkant og sirkel. Vi har balansert på dem og vi har sett hvor mange Tiurbarn som får plass inni formene. Se bilder. Alt er med på å øve oss i gjenkjenning av former og deres egenskaper,  romfølelese og vi ser på forksjeller og likheter. Vi er, som rammeplanen oppfordrer til, opptatt av å bruke sansene og kroppen for å utvikle romforståelse. Vi i personalet skal også ha ekstra fokus på å "legge tilrette for matematiske erfaringer gjennom å berike barnas lek og hverdag med matematiske ideer og utdypende samtaler".

Etter påske skal vi jobbe mer med temaet og spesielt skolegruppa vil utfordres i forhold til tall og mengder.

Etter påske blir det foreldresamtaler for alle på skolegruppa og de som ønsker det ellers. Ta gjerne opp ting med oss i garderoben hvis du er usikker på om samtale er nødvendig. Planen var å få ut liste med samtaletider før påske, men det er en del logistikk i forhold til turnus osv. som ikke er klar enda. Følg med de første dagene etter ferien, så kommer liste opp.

Mandag 29. april startet Tiurgruppa opp igjen med frokost i lavvoen. De som kommer til barnehagen før kl. 07.20 møter på Nystua med uteklærne i gangen. De som kommer etter kl 07.20 kan være ferdig påkledd. Vi går i lavvoen kl. 07.30 og Tiurer leveres der etter dette tidspunktet. Vi spiser frokost til 08.30. Spør om dere lurer på noe.

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

 

 

3. april:

Vi har startet april med to fine turer i skogen. Tirsdag dro vi innover Mosjømarka og Trollheimen og benyttet skaren til å ta oss inn på myrene på beina og ski. Både på vei innover og hjemover fikk vi gleden av å se en tømmertransport under lessing. Det satte i gang flere diskusjoner. Blant annet om hva tømmeret kan brukes til.

Vi minner om foreldremøte på torsdag 4. april og påskefrokost fredag 12. april.

 

Tiur v/Heidi

 

 

 

 

20. mars:

Vi har kommet langt uti mars og endelig begynner det å bli vårlig i barnehagen. Vi har fortsatt mye snø og nå smelter den fort. Skift, votter, dresser, cherrox osv. er kjempeviktig for at vi skal ha en fin barnehagedag. Vi koser oss med å bygge snømann, snøhule og å gå på skaren! Kjempefin utetid vi har nå! Innimellom all uteleken snekrer vi fuglekasser som vi håper noen flytter inn i i løpet av noen uker. Vi lærer litt om de vanligste småfuglene våre og jammen ser det ut til at det blir reir i pipa på bryggerhuset i år også!

Vi snakker fortsatt om kroppen vår, se tidligere innlegg, og vi klatrer, leker, går på ski og bygger i snøen hver dag. Vi øver også på øye-hånd koordinasjon blant annet med å lage kulelabyrinter i lego.

Marius hadde fagprøve i uke 11 og besto med glans! Så nå er han fagarbeider. Sensorene skrøt veldig av barna og barnegruppa. En gjeng selvstendige, kapable unger som var spesielt gode til å kle på seg blant annet, sa de! Hurra for Tiurgruppa!

 

Vi minner om foreldremøte som kommer den 4.april. Det blir tilbud om foreldresamtaler for de som ønsker det rett etter påske.

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

27, februar:

Mars er like om hjørnet og vi fortsetter med temaet "kropp, bevegelse, mat og helse". Vi snakker om og smaker på sunn mat. Hva er godt for kroppen vår og hva er forskjellen på mat og godteri? Vi smaker på nye ting og vi lager fisk på bål. Både fiskesuppe, fiskespyd og fiskeburger er testet ut. Fortsett å ha litt ekstra i matpakka på mandager i tilfelle bålmaten ikke faller i smak.

Fra uke 10 jobber vi også med bevissthet rundt egen kropp og egne grenser. Vi tar utgangspunkt i boka "Jeg er meg" Min meg" av Eli Rygg og Margrete Wiede Aasland. Vi kommer til å ha samlingsstunder der temaet er kropp og grenser. Vi vil med dette forsøke å møte rammeplanens krav om at "personalet skal bidra til at barna utvikler et bevisst forhold til retten til å bestemme over egen kropp og respekt for andres grenser". Sentralt i samtalene med barna blir også å snakke om hva vi har innenfor huden, hva kroppen vår består av, følelser og retten til å si "stopp" og ja og nei.

 

Heidi

 

13. februar:

 

Vi er inne i ei aktiv Tiuruke. Mandag gikk turen til Budor og vi akte, lekte i snøen og gikk og kjørte mange meter på ski. Her var det både triks og utholdenhet på alle sammen. Det var godt å sette seg i bilen og ta en dupp på vei hjem etter kjøttbollemiddag i lavvoen og en aktiv dag.

Tirsdag inntok vi Løtenhallen på nytt og det var hopp og sprett, bygging og lek for alle 18 Tiurer. Noen bygde borg, noen bygde "labyrinten" og noen av oss lagde bokstaver med kroppen vår. Se bildene et annet sted på nettsida.

De neste dagene skal vi forberede oss til karneval som foregår på fredag. Kle deg ut som akkurat det du vil. Våpen og skumle masker kan gjerne være igjen hjemme så vi ikke skremmer hverandre unødig.

Neste uke er vinterferieuke med noe færre barn og voksne i Livensveen. Thea lager ukeplan, så ta en titt på den. I uke 9 har vi ski-VM i Livensveen. Vi har ski- og akeaktiviteter hele uka og avslutter med skidag fredag 1. mars.

Skolestarterne leser fortsatt om SVK og vi har planer om å lage et fuglekarnapp utenfor vinduet vårt. Kanskje vi oppdager noen nye småfugler i karnappet og at de legger egg i fuglekassene våre utover våren?

Les gjerne denne interessante artikkelen om lek og skolestart. Spesielt aktuell for Tiurer.

 

https://www.utdanningsnytt.no/nyheter/2019/februar/-lek-kan-hindre-frafall-i-videregaende/?fbclid=IwAR3yWgqTSEq-YNM9-4h3fj7EzqfUM22E_ZDW5IjpVtamDpiudxygg2OI51k

 

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

30.januar:

Vi jobber videre med fagområdet "Kommunikasjon, språk og tekst".

Rammeplanfor barnehagen sier blant annet:

- barnehagen skal bidra til at barna møter et mangfold av eventyr, fortellinger, sagn og uttrykksformer

- barnehagen skal bidra til at barna opplever spenning og glede ved høytlesning, fortelling, sang og samtale

- barnehagen skal bidra til at barna uforsker og gjør seg erfaringer med ulike skriftspråkuttrykk, som lekeskrift, tegning og bokstaver, gjennom lese- og skriveaktiviteter

Ungene er opptatt av bokstaven sin som finnes på plakat på veggen og de ser den stadig i omgivelsene sine også. Vi skal leke med bokstavklosser som vi har på avdelingen og skolegruppa har laget lister og vi skriver ned ting slik at vi skal huske det! Vi leser mye bøker både fra biblioteket og fra egen samling. Skolegruppa leser fortsettelsesboka "SVK" og vi holder på å lære oss en matsang på engelsk.

Rammeplanen ønsker at vi skal jobbe aktivt med temaet "Kropp, bevegelse, mat og helse". Gjennom arbeid med dette skal barnehagen blant annet bidra til at barna:

- opplever trivsel, glede og mestring ved allsidige bevegelseserfaringer, inne og ute, året rundt

- videreutvikler motoriske ferdigheter, kroppsbeherskelse, koordinasjon og fysiske egenskaper

- opplever å vurere og mestre risikofylt lek gjennom kroppslige utfordringer

Vi går på ski, klatrer, aker, graver, beveger oss i dypsnøen, krabber, hopper og spretter rundt i Løtenhallen for tida. Aktivitetsnivået er høyt og vi er opptatt av at alle mestrer dersom de prøver og øver.

6. februar kan de som vil få prøve skøytene da vi drar på tur til skøytebana ved Løtenhallen. De som ikke vil gå på skøyter kan ta med ski.

Fra og med neste uke vil 2 Ekornbarn bli Tiurer, slik at vi blir 18 barn til sammen på Tiurgruppa. Det vil si 7 2013-barn, 7 2014-barn og 4 2015-barn. Det gleder vi oss til!

Februar kan ellers by på åpen kveld, vinterferie, karneval, Løtenhallen og ski- og akedag! Se månedsplan.

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

 

23. januar:

Vi jobber videre med temaet "Kommunikasjon, språk og tekst" fra rammeplanen. Alle barna har nå vært en tur på biblioteket og vi har lånt med oss bøker som vi blar i daglig. Vi har laget vårt eget lille "Tiurbibliotek" der alle de nye bøkene står tilgjengelig. Vi opplever at alle barna er opptatt av bokstavene vi har hengt på veggen vår. Og vi finner faktisk bokstaver overalt! Vi har hatt samling der vi har snakket om hvordan vi vil ha det på Tiurgruppa og ungene har laget en plakat om hva vi kan gjøre og ikke som henger på avdelingen. Vi ser at det vi har skrevet ned kan minne oss på å gjøre fine ting!

Skolegruppa har begynt å lese fortsettelsesboka "SVK - Store Vennlige Kjempe" av Roald Dahl. Den er spennende og litt skummel og vi kommer til å fortsette å  lese denne og snakke om innholdet hver torsdag framover. Vi øver oss på å høre etter, holde tråden, huske fra sist og vente med å høre fortsettelsen.

Etterhvert skal vi ta fatt på temaet " Kropp, bevegelse, mat og helse" fra rammeplanen. Det er et tema vi for så vidt jobber aktivt med hele året. Nå er skigåing og aking det viktigste for oss. Neste uke vil vi også få benytte oss av turnhallen på Løten. Vi gleder oss til å bruke kroppen vår skikkelig også innendørs! Mandager lager vi mat på tur. Ca. hver 3.mandag har vi fokus på fisk og retter med fisk. Ungene er med på å forberede og lage maten, og vi ser av det gjør det litt mer spennende å smake på noe nytt. Spesielt forrige ukes "skattekiste" med laks og grønnsaker var populært hos de aller fleste. Vi fokuserer på sunn mat og fisk også framover, både med skolegruppa og hele Tiuravdelingen.

I vinter er vi så heldige å ha med Kaisa Fossmo hver mandag og tirsdag. Hun har praksisplass gjennom videregående skole og er en stor ressurs for avdelingen og barnegruppa. Presentasjon av henne henger i garderoben.

Jeg minner om at tilbakemelding om vinterferien har frist fredag 25.januar. SMS eller lapp.

 

Heidi/Tiurgruppa

 

 

 

 

 

 

9.januar 2019:

Vi starter med turer til turnhallen 29. januar. Alle vil få tilbud om minst 3 turer i løpet av vinteren. Vi leier også den store hallen et par av gangene og satser på ballek og moro i flere timer.

Vi vil informere om at det er flere av Tiurbarna som har og har hatt vannkopper i vinter. Vær oppmerksom på prikker og forberedt på at flere blir smittet.

Husk at det er viktig å ikke bruke ibux eller ibuprofen som febernedsettende ved vannkopper!

Husk at tursekken med fordel kan inneholde et ekstra sett votter og evt også sokker på denne årstiden. Det kan være godt å skifte til tørt i løpet av turdagene.

Ha en fortsatt fin januar!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

4. januar 2019:

Vi har fått et helt nytt år og hos Tiurgruppa starter året med ski- og akeføre og ikke minst med temaet "Kommunikasjon, språk og tekst" fra rammeplan og årsplan. Vi skal lese bøker og eventyr, besøke biblioteket og lete etter lyder og bokstaver både ute og inne. Framover har vi samlinger der vi snakker om hvordan vi syns vi skal være mot hverandre på Tiurgruppa. Vi lager ut i fra samtalene noen regler som gjelder for barn og voksne. Kjøkkendøra vår har hatt mange hjerter de siste ukene og vi skal bygge videre på disse når vi lager reglene sammen.

Vi går på ski og aker og utnytter snøen på alle måter. Veldig mange er selvstendige både når ski og staver skal på og oppå skia. Vi legger tilrette for utfordringer som passer den enkelte. Noen liker å kjøre ned bakken eller gå der det er flatt, mens andre helst vil ha både "slalomporter" og hopp.

Mot slutten av måneden vil vi nok etterhvert starte med turer til Løtenhallen så vi kan utfolde oss litt mer inne også.

I uke 3 starter vi igjen med aktivitetsgrupper sammen med Ekornbarna. Skolestarterne vil da ha egen gruppe. Vi kommer til å lese en fortsettelsesbok, øve litt på finmotorikk og ikke minst så skal barna selv få være med å bestemme hva skolegruppa skal drive med.

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

19. desember:

Julegavene er produsert, Lucia er feiret med spente Tiurer og julemarked er gjennomført. Nå venter vi bare på nissen. Ryktet sier at han kanskje stikker innom når vi har nissefest i barnehagen i morgen den 20.desember.

Ungene er opptatt av ski og aking og jordene rundt barnehagen tas i bruk mange timer hver dag. Det er moro å se hvor mange ivrige skigåere vi har på avdelingen. Både de som er erfarne skiløpere og de som prøver for første gang. Det er fint hvis vanlige ski er smurt på forhånd slik at skigleden kan få blomstre fra første stavtak!

Enkelte dager er det ganske mange kuldegrader og spørsmålet om bruk av kuldekrem og evt. tape har oppstått. Vedlagt ligger anbefalinger vi i barnehagen har fått fra kommunelegen:

Kuldetape og kuldekrem i barnehagen

 

Fredag er siste barnehagedag i 2018. Ta med alt utstyr hjem denne dagen, både i indre og ytre garderobe. 2019 starter med planleggingsdag 2. januar, og så er det vanlig barnehagedag torsdag 3.januar.

Vi ønsker alle ei fin julefeiring og en ferie fylt med akkurat passe med alt dere trenger!

God jul og godt nytt år!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

 29.november:

Adventstida står like om hjørnet og hos Tiurgruppa er vi så smått i gang med julehemmeligheter. Vi har så langt både bakt litt og drevet med andre materialer og det kommer mer.

Høst- og vinterskogen gir oss fortsatt gode opplevelser og masse motoriske utfordringer. Onsdag var vi på tur til Mosjøen. Der målte vi 16 cm stålis. Den var glatt men morsom å gå på og skli på!

I adventstida vil vi lese om Nils Nisse og rødfargen som forsvant. Den har et kapittel for hver dag fram til julaften. Skolestarterne har laget figurer til boka. Disse vil vi introdusere når de dukker opp i historien. Tiurgruppa har ikke pepperkakekalender i år. Vi har kalender der vi blant annet skal henge opp pynt på utejuletreet i barnehagen. Barna får trekke lapper og pakker med julepynt etter tur.

13.desember feirer vi tradisjonell Lucia. Da vil vi også arrangere julemarked. Sett av ettermiddagen. Egen invitasjon henger på døra i garderoben. Denne dagen er det fint om alle har med noe hvitt de kan ha utenpå utedress. Gjerne med glitter til belte og evt. utenpå lua. Barnehagen holder lys til Lucia og alle i toget. Lucia trekkes blant de som vil av skolestarterne.

Vi ønsker alle ei fin førjulstid!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

24. oktober:

Plutselig er vi nesten ferdige med oktober, og vi har opplevd båder rim og snø allerede. Det er mye som forandrer seg når det blir høst, og vi har snakket om hvorfor bladene detter av trærne og at rim og snø er to forskjellige ting.

Denne uka har vi så vidt beveget oss innom temaet "Etikk, religion og filosofi", som er det neste fagområdet Livensveen møter i årsplanen sin. Vi skal lære om verdier, normer og holdninger og om å respektere hverandre og at vi er forskjellige. Vi har lest historien om da Bella og Gustav fikk ei ny venninne som heter Sofia. Der lærte Bella at det går an å leke sammen mer enn 2 og 2 og at lengden på håret ikke spiller noen rolle for om en er en god venn. Det var artig å se at ungene sammenliknet hårlengde og -farge etter lesestunden. Tanken er at vi skal bli enda flinkere til å inkludere flere i lek og at vi skal lære om å respektere hverandres forskjellighet uten å liste opp noe som bedre eller dårligere enn noe annet. Fokuset vårt vil være på venner og lek også i fortsettelsen med arbeidet med dette fagområdet.

Vi har hatt den første torsdagen med aktivitetsgrupper sammen med Ekornbarna. Det var aktiviteter inne og ute og i skogen. Skolestarterne hadde egen gruppe. Vi var på tur i skogen og leste og dramatiserte eventyr, lekte sorteringsleker med dyra fra eventyret og så fikk ungene bruke materialet i egenstyrt lek. Vi snakket om at vi vil lese mer fortellinger og eventyr, spikke og drive med eksperimenter på skolegruppa framover.

Mandagsfrokosten i lavvoen er en trivelig start på uka for både små og store. Vi fortsetter med dette ut november og tar ei pause i desember. Vi har kjøpt inn lys slik at det skal bli litt lettere å finne veien for de som kommer først. Det kommer til å henge ei lampe på gjerdet (som kan snus ved behov) i tillegg til at vi har belysning inne i lavvoen.

Vi minner om at fredag 23.november er planleggingsdag med stengt barnehage.

Uke 44 vil Hege, Thea og Marius ha ansvar for Tiurgruppa. Stian har brannvakt og Heidi har ferie.

Det vil bli brannøvelse for barn og ansatte fredag 2.november.

Jeg vil benytte anledningen her til å takke for hyggelige og konstruktive foreldresamtaler i de to ukene som har vært.

Jeg minner også om at det ligger bilder av hverdagen på Tiurgruppa her på nettsida. Klikk på bilder til venstre på menyen så får dere valget om Tiurgruppa og kan gå inn på rett måned.

 

Heidi

 

 

11. oktober:

Vi er underveis i høstferieuka og Tiurgruppa har brukt de siste ukene og dagene både i barnehagen og i Løten for øvrig. Vi har vært flere turer i Mosjømarka. Sist var vi på besøk i Mosjøhula og vi kikket på området der Stian måtte slukke skogbrann i sommer. Det var spennende og vi snakket mye om hvordan det hadde begynt å brenne. Denne gangen var det lynet som var den skyldige. Vi har også besøkt Gjetholen, Løtens høyeste punkt. Alle barna (og de voksne) turte å klatre opp i tårnet og vi fikk god utsikt over omgivelsene selv om været var litt skiftende.

Etter og mellom turene har vi studert kartet og krysset av hvor vi har vært. Det er spennende å se på symbolene på kartet og etterhvert skjønne at de betyr noe. Å forstå at symboler står for noe annet er fint når man skal lære seg bokstaver og etterhvert å lese. Et spørsmål som kom var: " er det en restaurant, Heidi" da en av ungene oppdaget en firkant med kniv og gaffel på kartet. Denne Tiuren hadde funnet Myklegard og etterpå fant vi både kaffekopper og kniver og gafler på kartet og vi diskuterte hva det kunne bety!

Tusen takk til dere som har forsynt oss med kart av alle slag!

 

Uke 42 byr på fjøsstell. Er det noen som har matrester de vil være kvitt så er det stas for både unger, høner, kaniner og griser at noen har med seg hjemmefra. Denne uka starter vi også opp med aktivitetsgrupper sammen med Ekornbarna. Skolestarterne vil ha egen gruppe og vi skal legge opp planen sammen. Det blir lesing, tegning, bokstav-og tall-lek, spill osv.

Over helga begynner vi med foreldresamtaler også. Vel møtt!

 

Heidi

 

 

2. oktober:

Liste for foreldresamtaler med Heidi henger fra og med i dag på avdelingen. Skriv dere på så fort som mulig.

Lista finner du her: Foreldresamtaler Tiur høst 2018

 

26.september:

 

Takk til dere som kom på foreldremøtet i går. Jeg håper opplegg og informasjon kjentes nyttig for alle. Dette er kort referert det vi snakket om på avdelingen:

Oppstarten på Tiurgruppa, som vi og ungene har blitt enige om at hele gruppa skal hete, har gått fint. Det ser ut til at alle kjenner tilhørighet til gruppa og leken går i alle fall fint både inne og ute.

Vi jobber i tillegg til det som er beskrevet i årsplan, månedsplan, ukeplan og her på nettsida med blant annet selvstendighet i forhold til påkledning, mat og do. Spesielt for skolestarterne gir det en trygghet og mestringsfølelse i å klare selv. Det er fint at mange har godt med skift i hyllene sine. Nå trengs både ull, lue og votter, samt skift av alle slag. Klær som tåler lek og aktivitet ute og som dere ikke er redd for er best for en aktiv Tiur!

Mye av det vi holder på med handler om å gi barna praktisk erfaring med arbeidsoppgaver og fenomener gjennom lek, ansvar, turer og livet i og rundt småbruket. Vi er ute og gjør og oppdager. Vi erfarer i praksis.

Det oppfordres til å følge med på nettsida for informasjon om planer og gjennomføring.

Vi liker å være spontane, så planene anses som veiledende på den måten at dersom barn og voksne bestemmer seg for at I DAG gjør vi noe annet enn det som er planlagt, så gjør vi det! Turer rundt i Løten kan være et slikt spontant infall. Si i fra dersom dere må hente tidlig en dag, slik at vi kan bli enige om hvordan vi løser det i forhold til tur og aktivitet.

Vi starter uka med frokost i lavvoen på mandager. Ungene storkoser seg! Tursekken kan gjerne henge igjen på veggen ute i barnehagen eller på plassen inne når vi spiser frokost. Vi må uansett  nedom barnehagen og hente annet utstyr.

Fra og med uke 42 vil vi ha aktivitetsgrupper sammen med Ekornbarna på torsdager. Skolestarterne vil da ha egen gruppe som Heidi har ansvar for.

Foreldresamtaler for hele gruppa vil starte i uke 42 og 43. Skriv dere opp på liste i gangen så fort den kommer opp. Spør oss om dere lurer på noe.

 

Skolestarterne:

Det ligger et dokument fra Løten kommune som omhandler overgangsrutiner for skolestarterne her på nettsida, under "dokumenter". Der sies det noe om når de ulike tingene skjer og hvem som har ansvar for det. I tillegg omfatter dokumentet noen begreper som det er greit at skolestarterne har kjennskap til. Det er områder vi berører med alle barna, men som vi vil ha enda sterkere fokus på for skolestarterne.

Vi kommer fortsatt til å jobbe mye ute og med fysisk og praktisk tilnærming til læring, med mye fokus på lek og fellesskap. I tillegg skal vi lese, øve på felles beskjeder: høre og så gjøre, selvstendighet og kroppslig selvtillit, løse konflikter, vente på tur, være en god venn og sist men aller viktigst  BLI TRYGG PÅ EGNE EVNER!

Dersom ditt barn skal søkes inn på annen skole enn tilhørende skolekrets, vil vi gjerne ha beskjed om dette. Dersom dere har bekymringer eller lurer på noe i forhold til skolestart eller siste året i barnehagen, så ta det gjerne opp på foreldresamtale nå i høst. Da har vi noen måneder på å sammen gjøre overgangen enda bedre for barna!

Til slutt: tusen takk til mammaen til Celia som skaffet så fine Løten-kart til oss. Vi gleder oss til å ta dem i bruk!

 

Heidi

 

 

 

 

19.september:

Denne perioden jobber vi spesielt med fagområdet fra rammeplanen som heter Nærmiljø og samfunn.

"Barnehagen skal bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunnet og verden. Det skal den gjøre gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer." ( se årsplanen vår).

Tiurgruppa har utforsket hamninga vår og skogen rundt barnehagen i hele høst. Vi har tatt i bruk mange forskjellige turområder som vi er så heldige å ha i gangavstand til barnehagen. Vi har sett spor etter mange forskjellige dyr og fugler som bor i skogen omkring oss. Gjennom opplegget med brev fra Ugla (Norsk Friluftsliv) har ungene lært å bli naturvakter. Vi har lært om allemannsretten, å ta hensyn til dyr og planter, å høste av naturen og å ikke forsøple naturen vår. Barna er nå Naturvakter og mange er spesielt opptatt av dette med søppel og hvor den skal. Det kan det hende vi skal jobbe mer med gjennom året.

Turer til andre områder i Løten har vi også fått til. Både Berg gård, Småsætra i Mosjømarka, Pultost- og Akevittdagene og Målifjellet har hatt besøk av oss. Det morsomste var å treffe Stian i sentrum og lære enda mer om brannvern. Det passet jo bra på slutten av brannvernuka vår.

De neste ukene skal vi foredle noe av det vi har høstet av naturen i høst. Det blir forhåpentligvis muligheter for smaksprøver på høstfesten den 4. oktober.

Vi er også på leting etter et godt Løten-kart som har med hele kommunen. Hvis noen har et liggende som de vil donere til Tiurgruppa blir vi glad. Kartet skal brukes til å markere hvor vi bor i forhold til barnehagen. Det er også en fin måte å bevisstgjøre seg nærmiljøet sitt og hvor ting er. Hvem bor i nærheten og hvem må kjøre langt? Hvem sitt hus kjører vi forbi når vi drar dit? Vi har verdenskart og kart over Hedmarksvidda og noen av ungene syns det er spennende med kart og kompass.

På ulike måter lærer vi om oss selv og vår plass i gruppa, nærmiljøet og samfunnet ellers. Vi lærer at mitt bidrag er betydningsfullt (jeg plukker opp søpla etter meg, f.eks.) og at alt henger sammen.

Nærmiljøet vårt består av deg og meg og hva vi velger å gjøre har betydning for hvordan samfunnet vårt ser ut.  Og det hele starter blant annet i hverdagslivet på Tiurgruppa.

 

Heidi

 

 

 

 

 

5. september:

 

Vi er midt i brannvernuka og venter spent på brannbilbesøk i morgen, torsdag. Det er veldig mange nye barn som akkurat har begynt i Livensveen disse ukene og derfor velger vi å utsette brannøvelsen til senere i høst. På Tiurgruppa kommer vi til å teste røykvarslere og øve på hvordan vi gjør det om den begynner å pipe, under rolige forhold.

 

Fredag er vi invitert til fjøset hos Håkon Marius Kvæken i forbindelse med Pultost- og Akevittdagene. Vi har planer om en tur dit.

 

Fra og med mandag 17.september vil hele Tiurgruppa (altså alle barna som tilhører Gamlestua) spise frokost og starte dagen i lavvoen i skogen på mandager. Det vil si at vi fra og med kl 07.30 er i lavvoen. De som kommer til barnehagen etter kl 07.20 må komme ferdig påkledd og klare til å være i skogen. De som kommer etter 07.30 leveres direkte i lavvoen.

Vi som kommer kl 07.00 er inne på Nystua til vi går til lavvoen.

Vi kommer til å fyre med ved slik at det er lunt og godt å sitte der og spise frokostmatpakka.

Vi ønsker på denne måten å forlenge turdagene våre og markere at vi er ei tur- og utegruppe sterkere enn vi har gjort før. Vi har god erfaring med frokost i grillhytta og skogen er spesielt fin å leke i nå utover høsten.

 

Heidi

 

 

 

 

29.august:

 

August er snart omme, og hos Tiurgruppa har vi rukket å finne på mye forskjellig. Vi har vært på spennende turer i skogen og vi har lekt og snekret mye i "storehamninga". Der er det husker i trærne, taubaner, klatrevegg og trehytte. Vi har fått oss hengekøyer også. De brukes både til soving og avslapping og er brukt både på tur og i hamninga.

Vi har hatt navneleker og lest bok om å begynne i barnehagen. Nye og gamle vennskapsbånd er styrket og de fleste er så travelt opptatt med lek og aktivitet at det er vanskelig å sitte stille så man rekker å få i seg mat.

Vi har funnet mange poteter og det var sortering av gule, røde, store og små. Noen ganger måtte vi diskutere oss fram til hvilken kategori den enkelte potet skulle havne i. Vi var ikke alltid enige om hvilke poteter som var store nok til å havne i "stor"-kassa!

Vinterveden er snart inne. De ivrigste har kløvd, saget og "økset" og noen har vært kjempeflinke til å trille ved både i tralle og på traktorhenger. Det blir bra å bruke av den tørre veden utover i bål- og fyringssesongen.

I september vil vi fortsette å ta for oss temaet "Nærmiljø og samfunn" fra rammeplanen.

"Barnehagen skal bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunet og verden". "Og det skal det gjøre gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer", skriver årsplanen vår. Vi skal utforske skogen rundt barnehagen og i den forbindelse vil vi ha fokus på allemannsretten, bruk og vern av naturen. Vi bruker et opplegg fra Norsk Friluftsliv der vi får brev med oppdrag fra Ugla. Kanskje vi klarer å bli "Naturvakter" til slutt?

Første uka i september er det brannvernuke i Livensveen. Vi skal lære om brannvern og hva som er lurt og ikke så lurt å gjøre og vi skal ha brannøvelse. Er vi heldige så blir det litt ekstra spennende på fredagen...

Denne uka er det nasjonal Friluftslivets uke. Siden vi har brannvernuke denne uka markerer vi ikke dette arrangementet spesielt i Livensveen men vi oppfordrer alle familier til å ta seg en tur ut på fritida i løpet av uka. Vi skal lære mer om friluftsliv og allemannsretten senere i september.

Tirsdag 25.september er det foreldremøte. Sett av kvelden!

 

 

 

Heidi

 

12. august:

 

I morgen er det planleggingsdag, men fra tirsdag 14. august ønsker vi alle velkommen til nytt barnehageår. Planer for de første dagene ligger nå her på nettsida.

Tiurgruppa består i år av barn født både 2013, 2014 og 2015 og vi har diskutert om gruppa kan hete Tiurgruppa da. Ungene selv er veldig klare på at de skal gå på Tiurgruppa, så vi må nok fortsette diskusjonen. Intil videre finnes info om avdelingen under Tiurgruppa og vi holder til i Gamlestua.

Følg med på ukeplaner og månedsplaner for å se hva som skjer framover. Hos oss er planene veiledende. Det vil si at det er store muligheter for at vi gjør noe annet enn det som står på planen hvis unger og voksne blir enige om det. Turer blir det rett som det er, ofte fra 09.30-15.00. Si i fra om du trenger å hente før en dag, så blir vi enige om det praktiske.

Stian og Marius blir sammen med gruppa hele uka. Heidi alle dager unntatt onsdag, da Thea stepper inn. Thea er også på gruppa hele uka når Stian har brannvakt hver 4.uke. Da kommer Hege inn på onsdager.

Vi er glad hvis dere spør oss dersom dere lurer på noe både i oppstarten og underveis!

 

Velkommen til Tiurgruppa alle sammen! En spesiell velkommen til Signe-Jarlene som er 2013-barn og begynner i Livensveen på tirsdag! Vi gleder oss til å treffe deg!

Ellers ønsker vi velkommen til Victor, Leah, Andrine, Isak, Signe Marie, Trym-Andreas, Nikoline, Celia, Gard, Elmar, Hanna, Elias, Hermine, Brage og Linus. Vi gleder oss til dette året!

 

God søndagskveld!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

 

1. august:

Tiurgruppa er i disse dager i ferd med å "restarte" seg selv, etter at de 14 skolestarterne våre fra i vår har vært i gang med ferie ei god stund.

De neste dagene vil barnehagegruppene være samlet, og nye grupper slik de skal være utover høsten går i gang 14.august. Husk planleggingsdag 13. august.

 

Heidi

 

 

 

28. mai:

 

Sommeren kom brått på i år! Vi leker med vann på alle måter. Det som begynte med vårlig utforsking og lek i bekken mens det enda var is og snø, gikk etterhvert over til produksjon av eget vannforflytningsanlegg med basseng i hamninga. Da varmen kom for fullt ble det tid for både vannspreder og vannsklie også.

Vi er opptatt av fagområdet "natur, miljø og teknologi" fra rammeplanen og da passer det bra å leke og få erfaringer med vann. I ukene framover skal vi se mer på hva vi finner i bekken nå når snøen har smeltet. Bor det noen der tro?

Stian har hatt med seg unger og plantet og sådd i kjøkkenhagen. Der blir det litt jobb med luking og vanning en periode nå før vi håper å få smake både potet, jordbær og sukkerert etter ferien.

Vi er ellers ganske opptatt av skolebesøk for de 14 skolestarterne våre. Det er stadig en eller flere som er på besøk på "sin" skole. Spennende dager!

Neste uke tilbyr vi overnatting for skolestarterne. Se egen invitasjon! Vi gleder oss!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

26. april:

 

Mai står for døra og vi har da faktisk kjent at det er VÅR!

Skiføret vi har benyttet i månedsvis må slippe taket, det har vært masse vann overalt. Noen frivillige og ufrivillige plask i bekken blir det, men noen har fått prøve lettere skotøy og lek UTEN dress og gummibukse. Det finnes ikke bedre vårtegn enn det. De ivrigste har allerede funnet de første småkrypene. Det passer veldig bra, for nå tar vi fatt på fagområdet som heter «Natur, miljø og teknologi».

Rammeplanen sier blant annet at barnehagen skal bidra til at barna får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, får kunnskap om dyr og dyreliv og at naturen blir en arena for lek, undring, utforsking og læring.

I årsplanen vår står det:

Tiura tenkte at dette kunne de mye om fra før. «Vi drar på tur i skogen og hamninga» sa de. «Der leker vi slik at vi lærer å mestre ulendt terreng og klatre, og vi utforsker hva som finnes i bekken og hva som skjer i naturen om våren og om sommeren. «Vi lurer på hva som dukker opp når snøen blir borte. Hva skjer i fuglekassene om våren? Vi kan så og plante i kjøkkenhagen» sa de «Så ser vi hvor maten vår kommer fra. Det er godt vi har utforskeren i sekken. Han kan hjelpe oss med det.»

Småkryp i bekken og hamninga blir viktig og vi skal så frø og se om vi klarer å dyrke noen grønnsaker i år, både i kjøkkenhagen og inne. Det har kommet fram noen ikke så velkomne vårtegn også, nemlig søppel. Tiurgruppa tar ansvar og rydder barnehagen og hamninga slik at området etter hvert er klart for både unger og kalver.

I mai er månedsplanen ganske åpen, men det blir aktiviteter som nevnt over. Alt som hører våren til på småbruket! Vi har allerede begynt å så og ordne fuglekasser. I år vil vi prøve å henge ut farget ull og se om fuglene bygger reir av det i kassene. Det blir spennende.

Yatzy er veldig populært hos skolestarterne. Vi triller terning, teller og skriver. Spillet går både ute og inne. Terningspill ellers er også populært og vi har til og med prøvd oss på litt «påkledningsyatzy». Da gjelder det å få en sekser – da får en nemlig hente alle klærne man trenger og kle på seg og gå rett ut 😊

Vi minner om planleggingsdag 11.mai og dugnad 24.mai.

Foreldresamtaler blir det i månedsskiftet mai/juni.

Uke 21 er sykkeluke. Ta gjerne med sykkel i ukene før også, så får vi øvd litt til sykkeluka. Da blir det sykling når vi har tid og rom. Alle sykler som passer barnet er velkomne, men alle MÅ ha HJELM!

Husk å sjekke hyllene for nok skift. Ta gjerne med litt "vårlig" tøy nå. Det er stas å leke ute i bare jakke, småsko og bukse :-)

 

Heidi

 

Bilder fra april finnes nå under Bilder>Tiurgruppa>April 2018.

 

 

April:

Månedene flyr av gårde med denne gjengen her! Det har vært spennende å lære de å kjenne, og jeg føler at jeg(Thea) er tatt inn i varmen av både barn, foresatte og ansatte.

I januar hadde vi mange fine turer, vi startet med en tur til NM på Gåsbu. I forkant laget vi plakater med bokstaver og flagg som vi tegnet, fargela, klippet ut og limte på. Vi har også prøvd ut det motoriske med MANGE skiturer/runder på jordet, sparkturer og gåturer. Mosjømarka er super å ferdes i! Vi har utøvd sporløs ferdsel, plukket med oss søppel og forlatt naturen slik den skal være. Ski og aking har vært veldig populært i vinter!

Ca annenhver uke har vi vært i Løtenhallen. Deilig å få "løpt fra seg" litt uten utedress! Tiurgruppa har også fått satt opp ny lavvo i hamninga, den blir fort varm på kalde dager - kjempekjekt!

I februar dro vi til Skogmuseet og fikk med oss "En vinterdag i skogen", der hørte vi på gamle historer, satt på med et tømmerlass bak hest og spiste maten vår i ei gammel Fløtekoie.

Det har vært mer og mer interesse for bøker og lesing jo mindre skiføre det ble, så det ble en bibliotektur for å låne flere bøker. Høytlesing er veldig populært, og på turer er det ofte eventyr som blir opplest (www.folkeeventyr.no). Jakob og Neikob er også veldig populære!

I grupper har vi hatt en del eksperimenter og forsøk - dette skaper undring og er veldig morsomt! Det er ikke alltid vi skjønner grunnen til at noe skjer, så da må vi jo finne på noen lure idèer selv, og samarbeide med de andre. Og i matgruppene har vi brukt kniv, delt opp grønnsaker, målt opp mel, melk og sukker. Mye matematisk læring her!

Noe annet som har vært en populær aktivitet inne (i tillegg til lego og tegning) har vært dansing! Her får alle som vil virkelig muligheten til å riste på rumpa og følge koreografi!    

I mars hadde vi påskefrokost med hjemmebakte rundstykker, NAM!

Nå mot våren er SPILL blitt veldig populært! Yatzy er det store, og er med oss inne, som ute, og på turer! Trille terninger, telle øyne - etterhvert danne seg et bilde av terningen og slippe å telle, legge sammen terningene og regne! De skriver på blokka selv, og får hjelp til å summere på slutten. Jubelen står i taket(med himmelen som tak) når noen slår 6 like! Et par andre spill som er populære er "Se hva jeg kan" og "Klokkespillet". Morsomme og nyttige spill :) 

 

Hver tredje uke har vi fjøset. Da må hønene, hanene, kaninen og kattene få stell av oss. Mat, rent vann og plukking/telling av egg er de faste oppgavene. Noen tør å klappe hønene, andre trenger litt mer tid. Men nå som det er blitt så varmt har endelig hønene fått kommet ut i hønegarden sin, og vi ser de litt oftere. Det er fint for både høner og barn. 

 

Thea

 

 

 

Fredag 19.01.18

Da er året kommet godt i gang, med den beste vinteren på mange år! Så mye løs snø er drømmen når man er 4-5år(og 28...)! Vi storkoser oss ute mange timer hver dag med skigåing, aking, lek, bygging og basing i snøen. Nå får vi virkelig trent grovmotorikken! Vi har måkt taket på garasjen og en gapahuk, med hopping fra taket som "belønning" :) Naboen Thomas Cottis har kjørt opp baner til oss på jordet sitt, til stor jubel fra denne fartsglade gjengen! Se video på facebooksiden vår! Vi har også vært i Løtenhallen og i hoppbakken - moro!

Ellers disse tre første ukene har vi lest bøker, gått igjennom eventyret om Skinnvotten, danset masse, kledd oss ut med utkledningsklær, bygd lego, tegnet, klippet og limt plakater til NM på Gåsbu - heia Berthe! Berthe kom på en god 7.plass da vi var der. Vi har sjekket mårfellene våre i skogen og satt opp et viltkamera i tilfelle et av skogens dyr kommer forbi. 

 

God hælj!

Tiurgruppa v/Thea

 

 

Godt nytt år til alle Tiurer med foreldre!

Nå har vi perfekt vintervær og vi bruker mest mulig tid ute i snøen. Mange er ivrige på å gå på ski. Akebakken har fått flere løyper, sparkene og skøytene er i bruk og vi utfordres på motorikk i løssnø hele tida! Herlig! Skogen har fått litt medfart i jula med mange knekte trær og grener. Det gjør det ekstra spennende.

Mange av Tiura er interessert i navnet sitt og bokstavene sine om dagen. Det fører til skriving både inne og ute i snøen. Periodens tema er "Kommunikasjon, språk og tekst" så det passer bra. I tillegg til bokstaver skal vi jakte på lyder og lese masse denne perioden. Rim og regler skal vi også bli kjent med. Vi starter denne uka med eventyret "Skinnvotten" og så ser vi hvor det bærer hen. Det er viktig for oss å spinne videre på det som barna viser interesse for, så vi vet ikke helt hvor det bærer til slutt!

Fredag 12.januar reiser hele Tiurgruppa til NM på ski på Gåsbu. Det gleder vi oss til. Se egen informasjon i garderoben.

Thea Solhaug har begynt som pedagogisk leder på Tiurgruppa nå i januar. Thea og Heidi deler ped.lederrollen så lenge Heidi har studier. Thea kommer til å jobbe fulltid på avdelingen fra og med 10.januar og ca ut februar. Informasjon henger i garderoben.

 

Fortsett å sende med barna ski og masse votteskift! Det har vi bruk for!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

Hei og hopp🤶🏼

Det har vært en fin desember måned med aking, snømåking og lek med spark på isen❄️❄️❄️ Vi har kikket på isen som sprekker opp til mange isflak, og som smelter når vi tar de varme fingrene våre på den.  Vi har også hatt mange puslerier inne på avdelingen med laging av tomatsild, konfekt og andre julesaker😊 

Barna har snakket og fundert masse på nissen, hvor han bor, hvem han egentlig er...og vi har lett masse etter spor og lyder etrer han... noen diskusjoner har det også vært, rundt dette om nissen faktisk er ekte eller ei... Men idag kom det iallefall en nisse hit til barnehagen, og det var stor stas🎅🏽🎅🏽 

Det er få dager igjen til jul nå, håper alle klarer å senke skuldrene, la jula komme og kose seg med familie og venner🌟 

Jeg, Andrine har min aller siste dag i Livensveen fredag 22.des. Dette blir rart, og jeg kommer til å savne store og små, så sender dere en ekstra varm juleklem❤ Men på nyåret ønskes Thea velkommen til å ta over min plass, hun vil være 50% sammen med Tiur og 25% ellers på huset, dette blir spennende👍🏼

 

ØNSKER DERE ALLE EN RIKTIG FIN OG FREDFYLT JULEFEIRING OG ET GODT NYTT ÅR🌟❤🎉

Hilsen oss på Tiurgruppa😊

 

 

 

29. november 2017:

Høsten går skikkelig fort, og nå er vi allerede godt i gang med juleforberedelser på Tiurgruppa og fredag har vi første desember. Ungene er med på å henge opp pepperkakekalender og de snakker spent om når vi skal begynne å trekke hvem som skal ha med seg pepperkake hjem.

Vi lager julegaver og varer til julemarked, vi har hentet juletre og gleder oss til å begynne på boka om Nils Nisse.

De som vil kan ta med en juletrepynt som vi henger på et fint tre i hamninga. Det blir vårt eget juletre og ungene har spurt om vi kan ha det i år også.

I år blir julemarkedet i Livensveen tirsdag 13.desember. Vi slår det sammen med feiring av Lucia-dagen og håper dere har mulighet til å være med. Vi håper vi kan lage et magisk Lucia-tog ute og ber derfor om at alle barna har med seg noe hvitt de kan ha utenpå uteklærne denne dagen, og gjerne litt glitter til hodet og belte. Se også egen invitasjon.

 

I forbbindelse med vårt fokus på Edvard Munch har vi malt, snakket om farger og besøkt Engeloug, der Munch ble født. Vi har ikke vært på den Munch-inspirerte lekeplassen på Løten med alle barna, da snø og kulde kom og vi fant ut at hensikten ble litt borte når underlaget ikke var så tydelig.

Snø og kulde er derimot bare fint, så nå er aking det mest populære vi driver med. Det er supert at alle har med varme, gode klær og sko.

Sett uteskoene i skohylla i yttergangen og heng dressen i den ytterste gangen. Da har vi plass til ull og skift på garderobeplassen innerst. Det er og må være mye klær, så da må vi fordele slik at det blir plass.

Det er fint at mange har hatt med seg tomme glass til juleaktivitetene våre. Vi ønsker oss fortsatt fler. Gjerne ganske små!

 

Tiurgruppa v/Heidi

 

 

 

 

 

 

Foreldresamtaletider for Heidi sine samtaler ligger

her.

Lista henger på døra i garderoben fra fredag 10/11, skriv dere på så fort som mulig.

 

 

1. november 2017:

Denne måneden skal vi jobbe spesielt med fagområdet «Kunst, kultur og kreativitet».  Vi skal prøve oss med forskjellige, tegne- og maleteknikker, lage ting av noe vi finner ute og vi skal bli kjent medbildene «Skrik» og «Solen» av Edvard Munch. Vi besøker Engeloug, der Munch ble født og den nye lekeplassen i Løten sentrum som har utforming inspirert av bildet «Solen». Vi skal også prøve oss med farger og lage egne bilder inspirert av kunstneren sine. Vi snakker om hva kunst er. Om det er bare bilder og om musikk og teater også er kunst. Barna får selv velge hva vi legger vekt på gjennom at vi voksne tar ekstra tak i det som fenger barna mest.

Følgende aktiviteter vil prege Tiurgruppene denne måneden: maling, biltur til Engeloug, skogskunst, biltur til lekeplassen i Løten sentrum, lek med former og farger, male «Skrik»/«Solen», fotografering og realfagseksperimentering (se under).

I forbindelse med Heidi sin etterutdanning i matematikk og naturfag i barnehagen, skal hun gjennomføre et par forsøk sammen med barna denne høsten. Forsøkene handler om vann og vannets egenskaper, hva som flyter og synker, og hvorfor, og om måling av lengde. Vi måler om vi er lengre enn en meter og om vi klarer å finne noe som er akkurat en meter langt. Målet er å gi barna erfaringer med vann, oppdrift og vannets egenskaper og å gi de erfaring med måling som verktøy for å finne ut av ting. Kanskje lærer vi noen nye begreper også. Aktivitetene er vanlige «barnehageaktiviteter» og noen av dem har vi gjort i barnehagen før også. Forsøkene vil foregå fire formiddager framover, i den tida vi har Tiurgrupper. Barna som deltar vil ha ordinære gruppeaktiviteter de andre dagene.

Heidi er på skolen uke 47. Stian har vakt uke 45 og 49. Fra og med 8/11 er Marius tilbake som barneveileder på Tiurgruppa. Det vil da være Stian, Marius, Andrine, Ann-Kristin og Heidi som er mest sammen med denne gjengen.          

Vi planlegger å begynne med foreldresamtaler i andre halvdel av november. Andrine og Heidi deler barnegruppa i to og dere får beskjed om hvem som har ansvar for samtale med deres barn. Samtalene kommer i gang noe sent i år for at Andrine skal bli kjent med barna før samtale og på grunn av tilpasning til de andre avdelingene.

 

Heidi

 

18.oktober 2017:

Vi er godt i gang med fagområdet "Etikk, religion og filosofi". Filosoferer gjør vi hele tiden: "hvorfor graver ikke sauen ned bæsjen sin sånn som hunden gjør?" og "hva skjer hvis vi hogger alle trærne?" er eksempler på spørsmål undertegnede har fått i løpet av høsten. Det er ikke lett å svare på alt, men vi undres sammen om både dette og mer mellommenneskelige ting som "hvorfor vil ikke han være bestevennen min mer nå når han leker med en annen?"

Vi bruker mye tid på å snakke om vennskap, om fler enn 2 kan leke sammen, hvordan det er lurt å behandle kompisen om man skal være en god venn, osv.

Vi har lest historien "Hjertesorg" om Bella, Gustav og Sofia, som lærer å leke sammen alle sammen, vi lager hyggelige plakater til hverandre, vi maler vennskapstre i hamninga og vi steller med både små og store dyr som vi har ansvaret for.

Klatring i trær og hogging av ved er andre ting som mange Tiurer er opptatt av for tida. I "klatreskogen" over jordet er det fine trær der mange har prøvd klatring for første gang. Barnehagen har kjøpt en "kindling cracker", et verktøy for kløving av ved, som ungene syns det er veldig artig å bruke. Det er rift om å få være med og sage og kløve ved.

Mandag var vi endelig på tur i Mosjømarka igjen. Vi hadde en super dag med masse lek og aktiviteter i skogen. Når minst halvparten har barnål i håret og mose i skoa når vi kommer hjem, så har vi hatt en aktiv og spennende dag!

 

Heidi

 

 

 

27. september 2017:

 

Det blir mer og mer høst i og rundt Livensveen. Vi oppdager at løvet faller av trærne og vi har sett at tranene har fløyet sydover for vinteren. Thomas og Kjersti har hentet inn kalvene fra beitet og åkeren er slått.

September er snart over og vi har jobbet mye i kjøkkenhagen og skogen denne måneden. Vi har blitt godt kjent med småbruket og skogen rundt og nå skal vi snart ta fatt på et nytt fagområde fra rammeplanen. Fagområdet "Nærmiljø og samfunn" som vi har jobbet med denne måneden trekker vi med oss litt inn i oktober. Vi skal se nærmere på kartet over Løten kommune og finne ut hvor alle bor. Det blir spennende.

Andre uka i oktober endrer vi fokus litt og tar fatt på fagområdet "Etikk, religion og filosofi". Vi skal snakke om å være en god venn, øve oss på å si hyggelige ting til hverandre, filosofere om dyr og hvordan vi er mot dem. Respekt for dyr, hverandre og ulikheter blir viktige begreper for oss også denne perioden. Vi fortsetter å jobbe i smågrupper. Etter høstferien vil vi rokkere litt på gruppene slik at vi blir bedre kjent med noen nye som vi ikke har vært på gruppe med i høst.

 

Påminning om klær og garderobe:

Vaskepersonalet setter pris på om alle setter sko og utstyr opp i hyllene før dere drar hjem om ettermiddagen. Da er det mye lettere å få garderoben ren!

Se om boksen inneholder nok skift. Sokker, stillongs, undertøy og annet er det viktigste. Nå trenger alle fleecegenser/ullgenser til kalde dager og lue eller pannebånd, buff og regnvotter/andre votter er nødvendig.

Det ligger liste for foring av dyra i helgene framme sammen med krysselistene. Det meste er fortsatt ledig, så skriv dere opp!

 

Vi ønsker velkommen til høstfest i barnehagen torsdag 5.oktober kl. 15.30.

 

Heidi

 

 

20.september 2017:

 

Vi har begynt å etablere gode rutiner på Tiurgruppa. Uka består av turdag hver mandag, Tiurgrupper tirsdag, torsdag og fredag og aktivitetsgrupper sammen med Bjørnungene hver onsdag. Vi velger å jobbe og leke mye i smågrupper da vi ser at ungene trives med det og at det er lettere både praktisk og pedagogisk å være sammen, lære seg nye ting og bli godt kjent i litt mindre grupper. I enkelte aktiviteter er vi selvfølgelig sammen alle som er Tiurer. Det gjelder for eksempel turdag og når brannbilen kommer og slike spesielle arrangementer.

Vi høster i hagen og kjøkkenhagen. Vi holder på å lage ripsgele og høste poteter og grønnsaker som alle blir smaksprøver på høstfesten den 5.oktober. Litt bakst med blåbær skal vi også få til.

Tiurgruppa er ivrig på "jobbing" så Stian har hatt mye hjelp til diverse praktisk arbeid både rundt låven og på småbruket ellers, og i skogen. Vi gleder oss til å vise fram den nye gapahuken på foreldremøtet. Der har det vært mange ivrige snekkere.

Velkommen til foreldremøte 21. september kl 18.00 og til høstfest 5. oktober.

 

Heidi

 

31. august 2017:

 

Tiurgruppa er godt i gang med barnehageåret. Vi tilbringer mye tid både i kjøkkenhagen, hamninga, i skogen og ikke minst rundt låven. Bak låven har en gjeng ivrige Tiurer vært med Stian på støping! Det var veldig spennende og Stian var imponert over hva de fikk til sammen. Vi har plukket en del blåbær og vi skal plukke mer. Tyttebæra er snart moden, så vi kommer nok til å ta for oss av den også. På den ene turplassen vår har vi erstattet gamle gapahuker med en ny bygd av hon som vi kjøpte for gavekortet vi fikk fra tidligerer skolestartere. Vi takker dem og Løten bygdesag for at de sponset "resten" slik at vi fikk en hel bunt materialer.

Som dere leser på nettsida her ellers så har vi ny Rammeplan for barnehage i år. Den forteller oss hva slags innhold og oppgaver barnehagen skal ha. Vi skal blant annet jobbe med  7 ulike fagområder i gjennom hele året. Fagområdene henger i stor grad sammen med hverandre og det er ikke slik at vi kun jobber med ett og ett av de. Men for at vi voksne som jobber i barnehagen skal bli kjent med fagområdene og den nye planen velger vi å ha fokus på et fagområde om gangen.

I august og september fokuserer vi på området "Nærmiljø og samfunn". Det vil for Tiurgruppa si at vi blir enda bedre kjent både innenfor og utenfor gjerdet i barnehagen. Vi gjør oss godt kjent i skogen her i Østroa og vi skal skalffe oss et godt Løtenkart slik at vi kan se hvor vi "befinner oss" i kommunen vår. Uke 36 er Friluftslivets uke. Da har vi fokus på allemannsretten og lærer mer om hvordan vi oppfører oss som gjester i og brukere av naturen.  I løpet av disse ukene teller vi ellers bær, former bokstaver av sukkererter, ser på store og små poteter, smaker på bringebær og rips, snekrer og sager og gjør alt det vi pleier å gjøre. Altså: vi er innom stort sett alle fagområdene i rammeplanen.

De som vil lese mer om planen og fagområdene oppfordres til å gå inn på www.udir.no og lese der. Under "Lenker" i menyen til venstre her på sida finnes direktelenke dit.

 

Bilder fra de første ukene på Tiurgruppa ligger nå også her på siden.

 

Heidi

 

 

14. august 2017:

 

I morgen, 15.august ønsker vi alle sammen velkommen til nytt barnehageår. Tiurgruppa skal dette barnehageåret holde til i Gamlestua. Vi blir ei gruppe på 18 barn født 2012 og 2013 og 3 voksne. Ann-Kristin, Stian og Heidi skal være sammen med Tiurgruppa, samt Hanne og Ida som vikarer. Denne første uka stepper Hanne inn for Stian som har brannvakt. I oktober kommer Andrine tilbake fra permisjon i 50 %  stilling. Hun skal også være sammen med oss.

Mandag blir vår faste turdag. Men vi kommer også til å dra på tur de andre dagene. Både planlagt og spontant. Det er derfor viktig at dere sier i fra på forhånd om dere må levere/hente barna i barnehagen utenom kjernetida. Vi ønsker at barna kommer før kl 09.30 og hentes tidligst kl 14.00 til vanlig, slik at alle er tilstede når vi starter dagens tur eller aktivitet. Det kan også skje at vi er på tur lenger enn til kl 14.00. Si gjerne i fra om henting mellom 14 og 15 også, slik at vi kan avtale hvordan det passer best.

 

I morgen kommer grisene til gards også. Det blir spennende. Vi gleder oss til å se hvordan de slår seg til ro. Det er Tiurgruppa som har ansvar for dem de første dagene. Det er en viktig jobb.

 

Spør oss hvis du lurer på noe!

 

Stian, Ann-Kristin, Hanne og Heidi

 

 

 

 

 

site.right.text